Пальне, «лаве» та кримінал: фігурантом гучного розслідування став колишній оперативник з Вінниччини, а нині очільник СБУ в Миколаївській області (ВІДЕО)

Новини Вінниці / Пальне, «лаве» та кримінал: фігурантом гучного розслідування став колишній оперативник з Вінниччини, а нині очільник СБУ в Миколаївській області (ВІДЕО)

Нинішній очільник СБУ на Миколаївщині Віталій Герсак родом з Немирова Вінницької області. Із 2003-го він працював рік у Вінниці, потім ще п’ять років – у карному розшуку в Гайсині. Схоже, сам там оперативник обзавівся непоганими зв’язками, адже частина «ниток» журналістського розслідування програми Watchdogs на телеканалі Прямий, і нині веде до цього райцентру на Вінниччині…

Нинішній очільник СБУ на Миколаївщині Віталій Герсак родом з Немирова Вінницької області. Із 2003-го він працював рік у Вінниці, потім ще п’ять років – у карному розшуку в Гайсині. Схоже, сам там оперативник обзавівся непоганими зв’язками, адже частина «ниток» журналістського розслідування програми Watchdogs на телеканалі Прямий, і нині веде до цього райцентру на Вінниччині…  

Кар’єра Віталія Герсака різко пішла вгору із 2010 року. Щоправда, дещо дивною «траєкторією»: переїхавши до столиці, Віталій Анатолійович очолив там карний розшук лінійного відділення станції "Київ - Пасажирський". Трохи згодом звільнився з міліції та пішов на роботу до спецслужби – одразу в департамент внутрішньої безпеки Служби зовнішньої розвідки. А після переможних для Володимира Зеленського президентських виборів глава держави призначив пана Герсака начальником УСБУ в Миколаївській області.

«Але є й інша сторона біографії загадкового пана Герсака. Таємна і не зовсім законна. Підпільна бензинова імперія. Не сумнівайтесь, у відкритих джерелах такої інформації немає, але якщо зазирнути глибше... а точніше почати історію з іншого боку, то все стає на свої місця», - стверджують журналісти Watchdogs.

Автори розслідування вирішили вивчити біографію дружини колишнього вінницького оперативника і були шоковані.   

Так, до травня 2018-го Юлія Герсак була власницею «Торгово-економічної компанії України», що фігурувала у кримінальному провадженні щодо незаконного виготовлення пального та торгівлі ним у Києві.

«Але як тільки поліція відкрила кримінальне провадження щодо незаконного виготовлення і реалізації пального, Юлія Герсак умить позбулася проблемної "товки". – йдеться у розслідуванні. - Утім, тут залишився другий співвласник - Калтаєв Сухроб Камолович. Якщо згадати біографію Віталія Герсака, то він п’ять років пропрацював у місті Гайсин на Вінниччині. У той час він з сім'єю був зареєстрований за адресою Карла Маркса, 61. Несподівано, але Сухроб Камолович і досі прописаний в сусідньому будинку. Він же досі залишається власником компанії ТЕКУ…».

У своєму розслідуванні журналісти дослідили багаточисельні компанії, що фігурують в одному кримінальному провадженні:

«Виявляється одні й ті ж особи взяли кілька адрес, номерів телефону, документів і підставних директорів. Далі перемішали їх як колоду карт і на виході отримали десятки нових фірм-метеликів, які продовжували збувати поганеньке пальне. А тепер ще один сумнівний збіг. У лютому 2019-го року, розслідуючи справу про незаконне виготовлення пального і нелегальний його збут, Нацполіція попросила у суду накласти арешт на майно усіх компаній, які ми називали раніше. Суд задовольнив клопотання слідчих. От тільки 13 вересня, акурат через 2 дні після указу Зеленського про призначення Герсака очільником Миколаївського СБУ, арешт несподівано скасували. Долучився до цієї справи відомий Печерський суд столиці».

Словом, таке «раптове» призначення Зеленським вінничанина на відповідальну посаду у спецслужбі може бути не таким вже й дивним. До речі, прослідкували журналісти не лише «ниточки», що ведуть до Гайсина, а ті, що пов’язують колишнього оперативника із групою олігарха Коломойського. Деталі – у програмі Watchdogs.