"Пакунку малюка" бути! Рада повернула одноразову натуральну допомогу

Новини Вінниці / "Пакунку малюка" бути! Рада повернула одноразову натуральну допомогу

Під час сьогоднішнього засідання, 30 вересня, Верховна рада України прийняла у другому читанні та в цілому законопроєкт про надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги "пакунок малюка" замість грошової допомоги у розмірі 5 тисяч гривень. Нагадаємо, що «Пакунок маляти» надавали із 1 вересня 2018 року і був запроваджений Урядом Гройсмана.  

Такий улюблений багатьма носпеченими мама Вінниці "Пакунок малюка" повертається! Під час сьогоднішнього засідання, 30 вересня, Верховна рада України прийняла у другому читанні та в цілому законопроєкт про надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги "пакунок малюка" замість грошової допомоги у розмірі 5 тисяч гривень. Нагадаємо, що «Пакунок маляти» був запроваджений урядом Гройсмана і його надавали надавали із 1 вересня 2018 року до недавна, доки нинішній уряд не вирішив поексперементувати.

Відповідно до законопроєкту, на законодавчому рівні до видів державної допомоги сім'ям з дітьми віднесено видачу одноразової натуральної допомоги у вигляді бейбі-боксу. Вони будуть видаватися в закладах охорони здоров'я (пологовому будинку або пологовому відділенні, перинатальному центрі, неонатальному центрі — ред.) незалежно від форми власності та підпорядкування.

Отже, за законопроєкт №3006а проголосували 264 депутати.

"Пакунок малюка" запровадили ще у 2018 році, але в липні 2020-го його замінили на цільову грошову компенсаційну виплату у розмірі 5 тисяч гривень. Передбачалося, що громадянам, у яких народилась дитина, буде видана соціальна картка у "ПриватБанку" зі спеціальними режимами використання. До реалізації проєкту були залучені заклади роздрібної торгівлі, які також мали забезпечувати цільове використання коштів грошової компенсації. 

Вартість і комплектація "пакунку малюка" затверджується Міністерством соціальної політики. Бейбі-бокс надається в термін, що не перевищує 30 календарних днів з дня народження дитини.