Пакет антикризових заходів. Що підтримала Верховна Рада?

Новини Вінниці / Пакет антикризових заходів. Що підтримала Верховна Рада?

Хоч за час незалежності ми переживали чимало економічних та соціальних катаклізмів, кожен новий виклик звалювався на нас як сніг на голову. От і зараз Україна опинилася у вихорі світової економічної кризи та пандемії коронавірусу.

Хоч за час незалежності ми переживали чимало економічних та соціальних катаклізмів, кожен новий виклик звалювався на нас як сніг на голову. От і зараз Україна опинилася у вихорі світової економічної кризи та пандемії коронавірусу.

Обмежувальні заходи карантину, які були введені в Україні 11 березня та покликані зберегти людське здоров'я та життя, на жаль, жорстко б’ють по економіці країни. Західні уряди у подібній ситуації шукають можливості державної підтримки для власного бізнесу та активізують внутрішні резерви задля покриття кризових економічних процесів. Очевидно, що нині на такому ж шляху й Україна.

Минулі два тижні депутати, представники з різних фракцій та груп, готували законодавчі зміни необхідні для зменшення негативних наслідків від коронавірусу на економіку країни. Зрозуміло, що напрацьований документ далеко не ідеальний і не буде панацеєю, адже, в умовах обмежених ресурсів втримати від падіння власну економіку повністю не вдасться.

Україна, на жаль, не має тих ресурсів для величезних фінансових вливань, які наявні сьогодні в розвинутих країнах. Тож в таких умовах на місцеву владу знову лягає додатковий фінансовий тягар. Через зменшення підприємницької активності місцеві бюджети вже зараз недоотримають такий важливий фінансовий ресурс.

Серед досягнень підготовленого депутатами законопроєкту №3275 можна вважати те, що вдалося відстояти хоча б частково інтереси місцевого самоврядування.  В тексті документу збережено надходження ПДФО до місцевих бюджетів, повернення податку на землю та нерухомість вже з квітня (який був на березень-квітень скасований в законі №3220),та можливість місцевій владі встановлювати розмір єдиного податку і проводити засідання Рад в режимі відеоконференцій по питанням запобіганню коронавірусу.

30 березня народні депутати на позачерговому засіданні Верховної Ради підтримали цей законопроект 312 голосами. Якщо детальніше, то у проголосованому документі ми маємо чотири основних блоки питань.

Перший блок – це соціальний:

  • Встановлення медикам, які працюватимуть з хворими на коронавірус, надбавки до 300% службового окладу, працівникам територіальний центрів до 100%;
  • Продовження соцдопомог, допомога по безробіттю без нових заяв до державних органів, гнучких графік роботи з дому.

Другий блок – це податкова допомога та стимули:

  • Зміни до оподаткування під час пандемії, які допоможуть представникам бізнесу і волонтерам закуповувати і завозити до лікарень все необхідне. Звільнення від ПДВ ввезення медикаментів та медичного обладнання;
  • Заборона банкам підвищувати проценти за кредитами на час карантину та звільнення малого бізнесу від сплати оренди за приміщення, якими вони через карантин не можуть користуватися.

Третій блок – щодо дефіциту та високих цін на засоби індивідуального захисту, дезінфекторів, ліків, необхідних для боротьби з корона вірусом:

  • Українські виробники масок, респіраторів, захисних костюмів підлягатимуть спрощеній швидкій сертифікації;
  • Українські виробники масок, респіраторів, захисних костюмів підлягатимуть спрощеній швидкій сертифікації;
  • Максимальне спрощення виборництва якісних антисептиків на підприємствах «Укрспирту»;
  • На період карантину на технічний спирт, що буде використовуватися для дезінфекційних засобів прибираємо акциз та спрощуємо поставку спирту та процедуру реєстрації.

Четвертий блок – це те, що потребує регулювання:

  • Перенесення на час карантину процесуальних строків в судах, позовної давності, відеослухання в судах при згоді, забезпечення виконання судових рішень.
  • Також мені вдалося внести в прикінцеві положення і дякую за це колегам, які одностайно погодили, зміни щодо доручення

В прикінцевих положеннях передбачено, що Кабінет Міністрів України протягом тижня з дня набрання чинності цим Законом повинен:

  1. забезпечити працівників служби екстреної медичної допомоги, працівників сфери соціального захисту населення, які безпосередньо надають соціальні послуги за місцем проживання/перебування отримувача соціальних послуг (вдома), товарами протиепідемічного призначення і засобами індивідуального захисту, необхідними для захисту працівників від коронавірусної хвороби COVID-19 і запобігання її поширенню;
  2. забезпечити оперативну взаємодію між всіма службами оперативного реагування та управління, вжити заходи щодо впровадження єдиної багатозонової системи цифрового радіозв'язку;
  3. розробити та затвердити перелік товарів протиепідемічного призначення, що необхідні для запобігання поширенню епідемій, пандемій, в тому числі коронавірусної хвороби (COVID-19);
  4. розробити та затвердити перелік товарів, що мають істотну соціальну значущість;
  5. забезпечити відповідно до вимог Закону України «Про ціни та ціноутворення» здійснення державного регулювання цін на лікарські засоби, товари медичного та протиепідемічного призначення, також товари, що мають істотну соціальну значущість;
  6. встановити додаткові, до встановлених законодавством, доплати до заробітної плати працівникам сфери соціального захисту населення, які безпосередньо надають соціальні послуги за місцем проживання/перебування отримувача соціальних послуг (вдома), у розмірі до 100 відсотків заробітної плати на період виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), визначений у рішенні Кабінету Міністрів України про встановлення карантину, до завершення виконання цих заходів.

Нині перед країною постало безліч викликів. І завдання будь-якої влади зараз – забезпечити прийняття зважених та дієвих управлінських рішень. Саме це дозволить пережити кризу з мінімальними втратами для країни та громадян.

Лариса Білозір, народна депутатка України (група "За майбутнє"), голова підкомітету з питань адміністративних послуг та адміністративних процедур Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування

admin

31 березня, 2020