Падіння російського безпілотника в Загребі: стала відомою траєкторія польоту

Новини Вінниці / Падіння російського безпілотника в Загребі: стала відомою траєкторія польоту

Прем'єр-міністр Хорватії Андрій Пленкович розповів подробиці падіння БПЛА у Загребі. Він заявив, що російський безпілотний літальний апарат прилетів з Угорщини, а звідти слідував з Румунії.

За словами очевидців, вчора після 23:00 за місцевим часом щось упало з неба і пролунав гучний вибух. Також на місці виявили велику вирву діаметром три метри і глибиною один метр. Постраждалих немає, але відомо, що було пошкоджено кілька автомобілів. Пізніше поліція підтвердила, що на місці було знайдено два парашути.

Повідомляється, що на парашутах спускалися не люди, а ймовірно частини безпілотника. За неофіційними даними, на уламках видно п'ятикутні зірки та написи на кирилиці. Офіційного підтвердження поки що немає.

«Ми не можемо точно сказати, чому це сталося, чи була помилка чи втрата управління. Декілька хвилин він пролетів над Хорватією, а потім розбився в Загребі. Добре, що ніхто не постраждав і що він упав у місці, де немає ні будинків, ні будівель», - пояснив прем'єр.

Про це повідомляє Dnevnik.hr.

Він зазначив, що зараз всі служби проводять розслідування даного інциденту.

«Ми зв'язалися з українською стороною, щоб дізнатися, чи є у них інформація про те, як безпілотник дістався до Загреба», - додав Пленкович.

Фото: прем'єр-міністр Хорватії Андрій Пленкович

Нагадаємо, в ніч на 11 березня у Загребі (Хорватія) розбився невідомий об'єкт. Очевидці чули гучний вибух, на місці падіння знайдено вирву та парашути. Після чого стало відомо, що це безпілотник російського виробництва.

Хоч і раніше хорватські експерти припускали, що це може бути безпілотник Ту-141 «Стриж», який є на озброєнні української армії.

Відомо, що до розпаду СРСР ці комплекси вироблялись на Харківському авіазаводі, надійшли в частини, дислоковані на західних кордонах, а потім виявилися у власності незалежних держав. Але не тільки України. До того ж п’ятикутною зіркою українську техніку не «помічають». «Стрижи» були на озброєнні російської армії. А саме там використовують зірки.

Олег Верлан

11 березня, 2022