Оприлюднено подробиці із запланованого росіянами «референдуму» на Харківщині та визначеним відсотком підтримки

Новини Вінниці / Оприлюднено подробиці із запланованого росіянами «референдуму» на Харківщині та визначеним відсотком підтримки

У 2014-му Росія випробувала сценарій «референдуму» із заздалегідь визначеним відсотком підтримки для анексії Криму. Тепер окупанти хотіли «приєднати» частини окупованих регіонів. Зокрема на Харківщині формальний захід було заплановано на початок листопада. Його деталями в українській розвідці поділились зі ЗМІ.

«Радіо Свобода «Донбас Реалії» з посиланням на документ, отриманий від джерел в одному з розвідувальних органів України, вказує, що на Харківщині Росія планувала провести так званий «референдум» з 1 по 7 листопада. Заздалегідь було визначено, що 75% мали «проголосувати» схвально.

Згідно з розробленою у Кремлі «Стратегією проведення референдуму про входження Харківської області до складу Російської Федерації», у «голосуванні» мали були задіяні 142 тисячі виборців, з яких понад 100 тисяч, за планом, «за» РФ.  

Нагадаємо, у серпні росіяни контролювали до третини території області, а свою «обласну адміністрацію» розмістили у Куп’янську.

 

Як зазначає видання, документ розробили нещодавно, адже на ньому лінії фронту станом на 24 серпня. Головні ризики – проукраїнські настрої населення та відсутність кадрів для роботи у виборчих комісіях. 

 

Для переконання хоча б якогось відсотка українців автори планували пропагувати неминучість приєднання всієї Харківської області до РФ, а також економічні та соціальні вигоди входження до складу Росії.

Зокрема, серед слоганів «стратегії» є «Росія тут назавжди» та «Скажи Росії так, перед Богом ми один народ». Росіяни також будували пропаганду референдуму навколо православних свят. Наприклад агітаційним мав би бути хресний хід 21 вересня. Під час його проведення щодня планувалось переконувати людей.   

 

Нагадаємо, ще влітку росіяни постійно казали про «референдуми» на окупованій території, включаючи ОРДЛО. Однак, через харківський контрнаступ ідею з цим фарсом у Москві відклали на невизначений час.

Олег Верлан

19 вересня, 2022