Опозиція в РПЦ? У Бєлгороді закликали до миру проти волі Кіріла

Новини Вінниці / Опозиція в РПЦ? У Бєлгороді закликали до миру проти волі Кіріла

Митрополит Бєлгородський та Старооскольський РПЦ Іоанн (Попов) заявив, що треба молитися за припинення війни. Переконала єпископа у тому, що слід змінювали риторику патріарха Кіріла серія вибухів у Бєлгороді.

У той час, як керівництво РПЦ надихає росіян на вбивства українців, освячує військову техніку, а паралельно шляхом церковної анексії відібрало у УПЦ МП кримські єпархії, безпосередньо у самій РФ отримало «опозицію».

Про інше бачення ситуації заявив митрополит Іоанн. Його звернення опублікували на сайті бєлгородської митрополії.

Зокрема, Іоанн вважає, що настав час «перекувати мечі на орала». Це крилатий вислів із Біблії, який передбачає відмову від війни та перехід до мирної праці.

«Ракети Збройних сил України влучили у житлових кварталах у бєлгородців, які спали. Серед загиблих були жителі Харківської області, які приїхали, щоб сховатися від війни у мирному Бєлгороді. Проте ніхто не знає ні дня, ні години, коли наше земне життя завершиться, ніхто не відає Ми закликаємо до суто молитви про заспокоєння померлих і про одужання постраждалих, про припинення кровопролиття, яке відбувається на українській землі, але сьогодні прийшло і в наші домівки», – заявив російський митрополит.

Реакція Кіріла поки не оприлюднена.

Нагадаємо, у ніч проти 3 липня в російському Бєлгороді пролунали вибухи. Їх у Росії назвали «найпотужнішою атакою Збройних сил України» за час так званої «спецоперації». Вибухів було декілька з різницею у часі.

Внаслідок падіння снарядів на місто постраждали вісім приватних будинків, три багатоповерхові будинки та шість автомобілів. Місцева влада повідомила про трьох загиблих і чотирьох поранених. З епіцентру вибухів проведено евакуацію.

За версією міської влади, вибух став наслідком роботи російської ППО, яка нібито збила українську ракету.

За альтернативною версією, на Бєлгород упала ракета, запущена російськими військовими у бік українського Харкова. Причиною падіння ракети може бути як технічна несправність, і інші чинники.

Також ЗМІ повідомляють, що на місці вибуху виявили частини ЗРК «Панцир». Такого озброєння у ЗСУ немає, натомість є у ЗС РФ.

Олег Верлан

4 липня, 2022