Омбудсмен виявив численні порушення в інтернаті на Вінниччині, директора від догани врятував карантин

Новини Вінниці / Омбудсмен виявив численні порушення в інтернаті на Вінниччині, директора від догани врятував карантин

Днями на засіданні постійної комісії депутати Вінницької обласної ради розглянули питання щодо винесення догани директору школи інтернату для дітей з вадами розумового розвитку в Старій Прилуці, що у Липовецькому районі Вінницької області.

На минулому тижні на засіданні "комунальної" комісії депутати Вінницької обласної ради розглянули питання щодо винесення догани директору школи-інтернату для дітей з вадами розумового розвитку в Старій Прилуці, що у Липовецькому районі Вінницької області. Представники омбудсмена зафіксували порушення прав дітей, крім того будівля закладу облуплена, харчоблок та пральня потребують ремонту, старі матраци та панцерні ліжка - заміни. Ось щодо дверцят у туалет, то їх взагалі немає. Вільною вже кілька років залишається посада лікаря в інтернаті. Правда, з вчителями проблем в школі немає, на одного педагога у середньому «приходиться» трохи більше двох дітей.  

Принаймі саме таку ситуацію зафіксували монітори під час візиту до Староприлуцького спеціального загальносовітнього школи-інтернату, де побували на початку березня.. Ось що про візит до закладу на Вінниччині написали інспектори у звіті:

«Школа-інтернат для дітей з вадами розумового розвитку є неприбутковим загальноосвітнім навчальним закладом, який забезпечує потреби дітей у корекції розумового розвитку, здобутті певного освітнього рівня загальної середньої освіти шляхом спеціально організованого навчально-виховного процесу в комплексі з корекційно-розвитковою роботою, медичною реабілітацією.

На день візиту у закладі перебувало 104 дитини, з них 7 осіб з інвалідністю. У закладі працює 46 педагогічних працівників. Близько 4 років є вакантною посада лікаря. Під час візиту виявлено порушення права дітей на достатній життєвий рівень.

Зокрема, не дотримано норми площі проживання на одного вихованця, ліжка подекуди розміщені впритул. Не всі діти забезпечені приліжковими тумбами та стільцями, потребують заміни панцирні ліжка та зношені матраци.

У вбиральнях відсутні дверцята, що порушує вільний простір дитини та право на повагу до приватного життя дитини. В учбовому та житловому корпусах не дотримується питний режим. Нагальним є ремонт харчоблоку та пральні закладу», - йдеться в інформації.

Крім «довгострокових проблем», уповноважена виявила й інші порушення, які ілюструють ставлення персоналу до вихованців. Бутерброд та яйце вихованцям просто положили на стіл. Це видно на фотографії.

«Сніданок для двох хлопчиків, які перебували в ізоляторі, був виданий без посуду чи відповідного пакування. Під час фіксації цього факту молодша медична сестра, яка до того мила підлогу, забрала продукти. При цьому діти вказали, що поснідати вони не встигли», - зазначено у звіті.

Монітори також виявили прострочене печиво та медичні препарати. У медичному кабінеті знаходилися не утилізовані пошкоджені ртутні термометри, що становить потенційну загрозу здоров’ю дітей.

Результати моніторингового візиту обговорено з адміністрацією школи та надано відповідні рекомендації щодо усунення виявлених порушень.

Перевіряючі надали відповідні рекомендаціх щодо усунення виявлених порушень та надіслали відповідні листи реагування до Вінницької облдержадміністрації та обласної ради.

Днями на засіданні постійної комісії розглянули питання щодо винесення догани директору інтернату та прийняли рішення, що директора дійсно варто покарати.

Проєкт «Про стягнення Косачу Ю.М. - директору Староприлуцької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату Липовецького району Вінницької обласної Ради», вже оприлюднено на сайті Вінницької облради.

Та очільник закладу навряд чи отримає догану, адже рішення мають приймати на сесії, яка через карантин відтерміновується на невизначений час, а от час винесення рішення чітко визначено законодавством і «під дію карантину» він на підпадає.

До того ж джерела зі складу членів комісії, які побажали залишитись невідомими, зазначають, що в адміністрації не поспішали з поданням необхідних документів, тож питання так і «спустять на гальмах». Пощастило чи є покровителі? Мабуть правозахисники не залишать дітей закладу та керівництво без уваги. Інакше редакції доведеться шукати "дах" адміністрації. Хтозна, можливо і він інколи протікатиме.