Ольга Задорожна: «На Вінниччині 11-річна дитина померла від COVID-19, а дитячий стаціонар майже вщент заповнений»

Новини Вінниці / Ольга Задорожна: «На Вінниччині 11-річна дитина померла від COVID-19, а дитячий стаціонар майже вщент заповнений»

Про те, що штам «Дельта», який вирує, обирає також дітей та молодь, кажуть часто. Медики припускають, що саме через це чергова хвиля коронавірусу буде потужніша за попередні.

Як пояснила NaПарижі директорка департаменту охорони здоров’я та курортів Вінницької ОДА Ольга Задорожна, наразі нагальним є питання розширення дитячого стаціонару.

- Пані Ольго, нещодавно на Вінниччині від COVID-19 померла дитина. Розкажіть, де це сталося та за яких обставин?

- Так, у Вінницькій інфекційній лікарні померла 11-річна дитина. Однак, я не можу казати про деталі через етичні міркування та відповідальність. Додам лише, що коронавірус не був головною проблемою. Інша інфекційна патологія призвела до фатального фіналу.

- Як часто хворіють діти і чи не є перебільшенням певні обмеження щодо них?

- За минулу добу попри канікулярний період захворіло 35 школярів. Складно спрогнозувати ситуацію, коли діти повернуться за парти. Думаю, що кількість зростатиме. Ще й тому, що дорослі не поспішають вакцинуватися.

Далі. Зараз зайнято 62 дитячих ліжка у стаціонарі із 70 наявних. Це багато. Хочемо створити ще додаткові 30 ліжок.

- У нас в області не найгірші показники щодо щеплення. Проте часто чую, що не складно отримати сертифікат без вакцинацій. З лікарями можна домовитися. Знаєте про такі випадки?

- По-перше, якщо раніше деякі медики скептично ставилися до вакцинації, то зі зростанням захворюваності у вересні–жовтні у деяких медколективах почали масово вакцинуватися. Приклад - онкодиспансер. Тобто ставлення змінилося. По-друге, у Вінницькій області не зафіксовано видачу «лівих» сертифікатів. Не заперечую, що таке явище має місце, але відслідковувати його мають правоохоронні органи. По-третє, ми перевіряємо всіх померлих. Жодного вакциновано з них не було. Навіть з фіктивним документом.

- Але у стаціонарах лікуються ті, хто вакцинувався…

- Звісно. Таких кілька відсотків. Ми вивчали такі випадки. Виявляється, ці люди не дотримувалися терміну другого щеплення. Приміром, потрібно було отримувати дозу через три тижня, а повторно щеплювалися через два місяці. Нагадаю, що вакцинація не гарантувала того, що людина не захворіє. Вона мала унеможливлювати складний перебіг хвороби.