Олександр Шиш: "Змінювати сімейного лікаря можна хоч на наступний день, але кожного разу потрібно укладати угоду"

Новини Вінниці / Олександр Шиш: "Змінювати сімейного лікаря можна хоч на наступний день, але кожного разу потрібно укладати угоду"

Реформування первинної ланки системи охорони здоров'я змушує більшість вінничан «включатися» в цей процес. Перш за все, всім, хто розраховує на «співпрацю» з «державною» медициною, слід визначитися з сімейним лікарем, а потім чітко зрозуміти, що держава може забезпечити безкоштовно, а за що доведеться платити.  Втім, пацієнти і раніше платили за багато послуг.  Як запевняє директор департаменту охорони здоров'я Вінницької міської ради Олександр Шиш, цей список суттєво скоротиться.

Реформування первинної ланки системи охорони здоров'я змушує більшість вінничан «включатися» в цей процес. Перш за все, всім, хто розраховує на «співпрацю» з «державною» медициною, слід визначитися з сімейним лікарем, а потім чітко зрозуміти, що держава може забезпечити безкоштовно, а за що доведеться платити.  Втім, пацієнти і раніше платили за багато послуг.  Як запевняє директор департаменту охорони здоров'я Вінницької міської ради Олександр Шиш, цей список суттєво скоротиться.

«Подальше укладання декларації нівелює дію попередньої.  Якщо 10 квітня ви домовилися з одним лікарем, то вже 11-го можете вибрати іншого»

- Олександре Володимировичу, починаючи з минулого року сімейні лікарі розповідають пацієнтам про необхідність підписати договір.  Й їх підписують.  Наскільки активно йде цей процес? 

- Хочу уточнити, що на сьогоднішній день система внесення договорів у eHealth працює в тестовому режимі.  Всі 211 лікарів Вінниці і всі центри первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД) в ній зареєстровані.  Відповідно до вимог реформи ми почали реорганізацію цих комунальних установ в некомерційні комунальні підприємства (НКП).  Цей процес стартував 23 лютого, коли було прийнято відповідне рішення сесією міськради.  Тому до початку впровадження реформи у нас буде п'ять НКП ЦПМСД, а система автоматично перереєструє лікарів, які зараз працюють в комунальних установах.

Реєстрація, тобто декларування людьми намірів по обслуговуванню у того чи іншого сімейного лікаря, розпочнеться 2 квітня.  Можна буде приходити до лікаря з паспортом та ідентифікаційним кодом, а якщо мова йде про дитину, то зі свідоцтвом про народження, щоб підписати декларацію на медобслуговування.  Нова система фінансування і надання медичних послуг на первинному рівні стартує з другого півріччя 2018 року.  В принципі, спочатку передбачалося, що декларації можна буде підписувати з січня, але затримка вийшла через те, що сам закон, який регламентує цей порядок, у Верховній Раді прийняли дещо пізніше. 

- Таким чином, на сьогоднішній день немає жодної декларації або договору.  А як же підписані раніше? 

- Ці договори не мають юридичної сили.  Людина може формально задекларувати свій намір, але з квітня це доведеться робити заново.  Не бачу резону в «тренувальних забігах».  Може ж бути так, що людина забуде, що підписана раніше угода була його «тренуванням», вирішить, що вже все зробив, не з'явиться пізніше, а, по суті, його декларації в системі не виявиться ...

- В які терміни людині потрібно визначитися з сімейним лікарем і задекларувати свої наміри в електронній системі? 

- До 31 грудня 2018 року.  Ті, хто не встигне це зробити протягом року, з наступного не зможуть скористатися гарантованим мінімумом послуг і їм доведеться оплачувати його зі своєї кишені. 

- Термін дії договору з лікарем обмежується календарним роком або 12 місяцями? 

- Він безстроковий ...

- Коли можна розірвати його? 

- Хоч на наступний день після підписання.  Система передбачає, що подальше укладання декларації нівелює дію попередньої.  Наприклад, 10 квітня ви домовилися з одним лікарем, а потім передумали, і вже 11-го можете вибрати іншого.  Як тільки в систему надходять дані про те, що помічаєтеся у другого лікаря, договір з першим автоматично перестає діяти.  Перший лікар про відмову пацієнта і про те, що у нього з'явилося вільне місце, дізнається з тієї ж системи.  Це означає, що першому лікарю з Національної служби здоров'я перерахують гроші на цього пацієнта тільки за один день його обслуговування.

- Скільки пацієнтів може взяти собі доктор? 

- Обмеження існують.  Для сімейного лікаря - це 2 тисячі осіб (сьогодні - 1,5 тис.). Для педіатра - одна тисяча.  Це максимум.  Більше не «пропустить» система.  Правда, виключення будуть робитися для сільської медицини.  Наприклад, якщо в громаді налічується 2,5 тисячі осіб, то там немає сенсу працювати двом лікарям, і одному дозволять співпрацю з усіма. 

«Для початку зарплата сімейного лікаря зросте як мінімум в 2,5 рази.  Далі все буде залежати від кількості задекларованих пацієнтів»

- Розглянемо практичний випадок.  У квітні людина прийшла на прийом і не поспішає укладати угоду.  Він буде обслуговуватися? 

- Спочатку договір - потім обслуговування ... Держава впроваджує фінансові гарантії.  Нарешті держава стала відверто говорити з людьми, і пояснює, що може забезпечити певний набір лікарських, лікувальних і діагностичних послуг, але потрібно визначитися, хто буде надавати цю допомогу.  Тому від людини вимагається зробити перший крок і, надавши свої паспортні дані, вказати, у якого доктора він перебуває на обліку.  А держава буде платити цьому лікарю кошти для забезпечення пацієнтові гарантованого мінімуму послуг.

- Що означає гарантований мінімум в умовах міського ЦПМСП?

 - Уточню, фінансові гарантії забезпечують послуги незалежно від того, мова йде про міських або сільських жителів.  Держава лише диференціює, за кого лікарю заплатити більше базової ставки.  У 2018 році вона становить 370 гривень на одну людину в рік.  За дітей і людей похилого віку будуть платити в два рази більше, оскільки вони частіше звертаються за медпослугами.  Йдеться про спостереження, прийоми, перелік діагностичних і лабораторних досліджень, а також ліки за програмою реімбурсації. 

- Пацієнту не доведеться платити за витратні матеріали, щоб пройти флюорографію або здати аналіз крові?  Зараз платять ...

- Вірно.  Зараз платять.  Немає держгарантій.  З липня не доведеться.  На сьогоднішній день передбачається, що фінансові гарантії на первинному рівні забезпечать безкоштовними: загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою, глюкоза крові, загальний холестерин, загальний аналіз сечі; електрокардіограма в стані спокою, швидкі тести на ВІЛ, вірусний гепатит, вагітність, тропоніни. 

- Припустимо, в ЦПМСП немає реактивів або зламався рентгенапарат, людина може безкоштовно отримати послугу в іншому центрі? 

- Перед тим, як Нацслужба здоров'я підпише договір з закладом, той повинен довести, що здатний надати послуги, а для цього пред'явити перелік оснащення.  Потрібно або мати своє обладнання або угоду з іншою клінікою, де воно є, і люди гарантовано зможуть пройти дослідження там. 

- Всі з п'яти вінницьких ЦПСМП забезпечені устаткуванням? 

- За нашими розрахунками, для міста вигідніше мати єдиний лабораторний центр, який буде оснащений аналізаторами і завантажений роботою.  Якщо апарат робить 50 тис. обстежень за добу, то п'ять одиниць Вінниці не потрібно.  Не робиться стільки аналізів.  Реактиви та витратні матеріали будуть не економно використовуватися. 

У нас є лабораторний центр при 3-й лікарні, який обслуговує три ЦПМСП Лівобережжя.  На правому березі ЦПМСП №2 і №3 у мають у своєму розпорядженні власні лабораторії.  Крім того, є комунальний «Лікувально-діагностичний центр» з потужною базою.  Кожен ЦПМСП може замовити послуги в будь-який з лабораторій, де йому вигідніше.

- Сьогодні сімейні лікарі, терапевти і педіатри вважають, що їхня праця недооцінена, а зарплата надто мала.  Пацієнти «дякують» скромніше.  Наскільки виростуть їхні доходи в зв'язку з реформою? 

- Офіційний сайт Міністерства охорони здоров'я вказує чотири кроки пацієнта.  Три ми обговорили, а четвертий - не давати хабарів.  Для початку зарплата сімейного лікаря зросте як мінімум в 2,5 рази.  Далі все буде залежати від кількості задекларованих пацієнтів.  Конкретні зарплати я зможу сказати не раніше серпня, коли стане орієнтовно ясно, у кого яке навантаження. 

«Замість 37 екіпажів у Вінниці в деякі дні чергує лише 23-24 бригади»

 - У Вінницькій області існує дефіцит кадрів, а в Вінниці, за вашими словами, незначний надлишок.  Сімейних лікарів вистачить навіть з урахуванням обслуговування жителів сіл навколо міста і виходу медиків на пенсію.  Скільки серед них пенсіонерів?

- Маючи 211 лікарів, ми можемо обслуговувати 422 тисячі чоловік, тобто 370-тисячну Вінницю і навколишні села.  При цьому 25% - це медики пенсійного або передпенсійного віку, які можуть піти з роботи.  Разом з тим, є 47 інтернів першого і другого року навчання.  Половина з них сертифікати отримає в цьому році, друга половина - в наступному.  Таким чином, можна говорити про оперативний запас кадрів.

 - Коли у Вінницькій області розпочався пілотний проект реформи, і всім пацієнтам довелося, перш за все, звертатися до сімейних лікарів, черги під їх кабінетами виросли.  Це при умовному навантаженні в 1,5 тисячі людей.  Якщо обслуговування виросте до 2-х тисяч, яким буде умовно-розрахунковий час на прийом одного пацієнта? 

- Думаю, потрапити на прийоми буде легше.  З лікаря знімається обов'язок відвідувати пацієнта на дому.  Один візит доктора до хворого - це час його роботи.  За нинішньої норми в 15 хвилин на пацієнта, він, сходивши додому до одного, пропускає прийом мінімум чотирьох.  З липня лікар сам буде вирішувати, в якому випадку йому слід відвідувати хворого вдома, а в якому - або провести прийом в кабінеті, або проконсультувати по телефону, Skype, Viber або іншими способами.

Певно, що залишиться патронаж новонароджених.  Протягом першого місяця лікар повинен не тільки стан здоров'я оцінити, а й побачити умови, в яких живе дитина, його сім'ю. 

- Законом передбачено, що первинну допомогу можуть надавати як комунальні, так і приватні підприємства, які пройшли відповідну реєстрацію в Нацслужби здоров'я.  Приватні клініки готові освоювати «держзамовлення» на консультації? 

- Наскільки мені відомо, 4-5 з 60-ти володіють необхідним підбором кадрів і обладнанням, але поки у Вінницькій області жоден приватний медичний центр не зареєстрований в базі.  Ще є час, можливо, виявлять інтерес. 

- Вінничани скаржаться, що зараз нібито і при ознаках інсульту бригада швидкої допомоги не їде на виклик.  Сімейний лікар повинен періодично консультувати цю категорію людей і виїжджати для надання екстреної допомоги... Гіпертонічний криз трапився о 4-5 годині ранку.  Кому дзвонити, коли лікар ще спить? 

- Інсульт практично будь-коли виникає «на рівному місці».  Значить, мала місце гіпертонічна хвороба.  Її не лікували або лікували неправильно.  Гіпертонікам слід приймати ліки щодня.  Якщо виникають ускладнення, то або пацієнт не займався лікуванням, або лікар не коригував терапію.

От радянського минулого нам дісталася система безкоштовної охорони здоров'я.  Держава її не може забезпечити і зізнатися в цьому.  Тому реформа почалася з програми реімбурсації та виписування рецептів, за якими хворим надавалися препарати або безкоштовно, або з незначною доплатою.  Сьогодні ця програма надає хворим з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою і цукровим діабетом 2 типу 239 торгових найменувань ліків, за 47 з яких не потрібно доплачувати.  Умови надання консультативної допомоги будуть обговорюватися під час укладання договору.  Тобто, засоби зв'язку, номер телефону, заміна в разі відпустки лікаря...

Що стосується того, що швидка допомога не приїхала, то зараз частина автомобілів Станції швидкої допомоги вийшла з ладу.  Автопарк потребує оновлення.  На 10 тисяч населення повинен бути мінімум один автомобіль швидкої допомоги з бригадою медиків.  Замість 37 машин (плюс 10%, тобто 4 авто в запасі) по Вінниці в деякі дні несе чергування 23-24 бригади.  Навантаження збільшується.  Навіть розподіляючи частину викликів по сімейним лікарям, диспетчер не завжди може забезпечити прибуття медиків до пацієнта в 10-хвилинний інтервал.  Це тимчасова проблема.  Наскільки мені відомо, йде робота по збільшенню автопарку. 

- До офтальмолога або невропатолога можна буде безкоштовно потрапити, або їх прийом буде платним?

- Фінансові гарантії включають первинну допомогу, а за направленням і вторинну, допомогу вагітним та породіллям, хоспіс та екстрену допомогу.  Таким чином, якщо пацієнт піде до вузького спеціаліста без направлення, то йому доведеться платити гроші за консультацію.  Якщо за направленням сімейного лікаря - то безкоштовно.  Якщо доведеться оперувати апендицит в стаціонарі, то за операцію, як екстрену послугу, платити не доведеться. 

- Якщо ж мова йде про планову операцію ...

- Швидше за все, вона буде платною. 

За матеріалами Ігора ЗАІКОВАТОГО, "Реал"

Юрій Ярмощук

8 березня, 2018