«Ой у лузі червона калина» і «Молитва за Україну» щодня лунатимуть з Вежі Артинова у Вінниці

Новини Вінниці / «Ой у лузі червона калина» і «Молитва за Україну» щодня лунатимуть з Вежі Артинова у Вінниці

Сьогодні, 25 квітня, на Вежі Артинова у Вінниці змінюють дві мелодії. Тепер щодня у середмісті буде лунати «Ой у лузі червона калина» і «Молитва за Україну».

«Замість «Подоляночки», яка лунала о 15:00, ви зможете почути таку знайому та рідну для нас усіх мелодію пісні «Ой у лузі червона калина». А о 21-й годині, замість «Оди до радості», звучатиме «Молитва за Україну». Гімн України, марш «Стяг» і «Щедрик» без змін залишаються на своїх місцях», - повідомили у музеї Вінниці.

Отже, що це за композиції?

«Червону калину» зараз можна вважати однією з найвідоміших українських пісень у світі. Вважається, що її перший варіант було створено Степаном Чарнецьким та Михайлом Коссаком у 1914 році. Трохи згодом вона перетворилась на неофіційний гімн легіону Українських січових стрільців (УСС). У другій половині 1919 року частина «усусів»у складі Галицької Армії та інших формацій українського війська перебували у Вінниці. Можна припустити, що саме тоді ця пісня вперше лунала на наших теренах.

Сьогодні ця пісня існує в декількох варіантах. Її переспівували десятки українських та закордонних виконавців. Тепер до переліку додасться і мелодія з Вежі Артинова.

«Молитва за Україну» або ж «Боже Великий, Єдиний» - пісня створена Миколою Лисенком та Олександром Кониським у 1885 році. Вона вважається духовним славнем України. Погодьтесь, зараз важко підібрати більш доречну композицію, щоб завершувати свій день.

Далі. Щогодини протягом дня годинник на Вежі «відбиває» точний час. Один удар о 13-й годині, два о 14-й і так далі.

«Відтепер перед цими ударами звучатиме коротенька мелодія. Це оброблена і трохи переосмислена частина музичних позивних вінницького радіо, які ще наприкінці 1990-х використовувались в ефірі. Музичні позивні на радіо це щось на зразок музичної заставки, яку вмикають на початку мовлення або використовують як перебивку», - йдеться у повідомленні закладу.

Олеся Рудницька

25 квітня, 2022