«Офіційно звільнили 40 населених пунктів Харківщини, але насправді їх набагато більше» - Синєгубов

Новини Вінниці / «Офіційно звільнили 40 населених пунктів Харківщини, але насправді їх набагато більше» - Синєгубов

Російські загарбники поспіхом залишають Харківщину, навіть прикордонні райони, звідки не так давно планували наступ на обласний центр. Через панічні настрої окупанти не можуть оговтатися і у Луганщині – у глибокому тилу.

В інтерв'ю виданню «Думка» глава Харківської ОВА Олег Синєгубов поянсив, що кількість звільнених від росіян населених пунктів нині навіть важко порахувати.

«У нас звільнена значна частина наших територій Чугуївського району, Куп'янського та Балаклійського районів. Наші підрозділи зайшли в Куп'янськ, йде звільнення населених пунктів Ізюмського району. Ці населені пункти визначаються вже десятками. На сьогодні ми можемо говорити приблизно про 40, але насправді їх набагато більше», - заявив він, додавши, що точну кількість деокупованих селищ і сел називати не можна, враховуючи інтереси військової операції наших Збройних сил.

Синєгубов додав, що в цілому на півночі, північно-східному напрямку ЗСУ тримають свої позиції.

«Їх постійно намагається атакувати ворог, намагається прорвати, атакує за всіма видами озброєння. Це і ракетні удари, і реактивні системи залпового вогню, і ствольна артилерія, це авіаудари по наших позиціях», - повідомив він.

Іноді, не дочекавшись українських військових, дежавні прапори вивішують місцеві мешканці. Як наприклад у Козачій Лопані. Люди доводять, що вся Харківщина – це Україна.

Аналогічні випадки є також у сусідній Луганщині. У селі Піщане неподалік Старобєльську теж майорить український прапор, хоча ЗСУ ще не «дійшли». Як і у Кременній.

На пункті пропуску в Станиці Луганської наразі спостерігається черга довжиною 12 кілометрів. Окупанти тікають в бік Луганська та Росії.

Про це розповів голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

«Ми фіксуємо дуже багато техніки підбитої на трасах знаходиться, скоріше за все відтягують десь з Ізюмського напрямку. Партизанський рух більше став активний, тому що і в Кременній, і в Старобільському районі піднімали над адмінбудівлями або на електровежах українські прапори і, до речі, їх не знімали, або окупанти поїхали, або колаборанти бояться, - розповів він. - Більше того, ми ж фіксуємо, що вони тікають в бік Луганська і в бік Російської Федерації».

За словами Гайдая, наразі план який - остаточно відбити Ізюм і Лиман, а потім взятися за деокупацію Луганської області з того боку як раз на Сватово, Кремінну, Рубіжне.

«І вже достатньо потужно будемо, я впевнений, звільняти Луганську область, тому що нема їм де там закріпитись, таких місць нема. Ті наші міста вони повністю зруйнували, коли йшли в наступ. Тому я не бачу, де вони там будуть закріплюватись, за що чіплятись?», - додав він.