Офіс Генпрокурора повідомив про обшуки на Вінниччині в рамках гучної справи «елітних автомахінацій»

Новини Вінниці / Офіс Генпрокурора повідомив про обшуки на Вінниччині в рамках гучної справи «елітних автомахінацій»

Шести особам повідомлено про підозру у створенні злочинної організації та незаконному заволодінні транспортними засобами. Про це інформує пресслужба Офісу Генпрокурора. У рамках розслідування провадження було проведено низку обшуків, в тому числі у Вінницькій області. Втім, що саме шукали і ячи знайшли на Вінниччині, поки що, не повідомляється.

Шести особам повідомлено про підозру у створенні злочинної організації та незаконному заволодінні транспортними засобами. Про це інформує пресслужба Офісу Генпрокурора. У рамках розслідування провадження було проведено низку обшуків, в тому числі у Вінницькій області. Втім, що саме шукали і чи знайшли на Вінниччині, поки що, не повідомляється.

За версією слідства, учасники злочинної організації оформляли на себе та на підставних осіб договори лізингу на автомобілі еліт-класу. Серед таких осіб були представники приватних українських та іноземних підприємців на території країн Євросоюзу. Вони, ймовірно, використовуючи корумповані зв’язки у правоохоронних органах, перевозили ці автомобілі через митний контроль та реєстрували у сервісних центрах МВС України, де отримували свідоцтва і державні номерні знаки.

Потім машини продавали. Починаючи з 2017 року, група ошукала десятки закордонних організацій. Ті, не отримуючи виплат по лізингу, повідомили у правоохоронні органи, після чого автомобілі було оголошено у міжнародний розшук.

В ОГП стверджують, що за такою схемою нараховується 56 епізодів, збитки оцінюються в суму понад 4 млн євро.

В рамках розслідування кримінального провадження проведено понад 80 санкціонованих обшуків, зокрема, у Києві, Львові, Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Львівській, Київській, Одеській, Рівненській та Херсонській областях.

Правоохоронці вилучили документацію, банківські картки, 10 автомобілів еліт-класу, велику кількість номерних державних знаків, готівки, зброї, набоїв та наркотики. Крім того, вилучено по кілька закордонних паспортів та водійські посвідчення іншої держави, очевидно з підробленими персональними даними.

Наразі тривають подальші слідчі дії.

Сергій Маламура

27 лютого, 2020