Одинадцятирічна дівчина 20 хвилин тримала 10-річного брата, який по шию провалився під кригу. Її номінували на «Героя-рятувальника»

Новини Вінниці / Одинадцятирічна дівчина 20 хвилин тримала 10-річного брата, який по шию провалився під кригу. Її номінували на «Героя-рятувальника»

Порятунок сестрою 10-річного хлопчика, який мало не втопився у крижаній воді сільської копанки, набув розголосу. Шестикласницю Ангелину Соболь номінують на перемогу в акції «Герой-рятувальник». Вона близько 20 хвилин тримала хлопця, чекаючи на приїзд дорослих.

Це трапилося 5 лютого в селі Тростянець Вороновицької територіальної громади. Захар разом із рідними приїхав погостювати до дідуся.

По обіді, діти пішли кататися на гірку, поблизу якої є невеличка штучна водойма. Її селяни влітку використовують для поливу садків.

Захар був з усіма, а потім раптово зник… Коли діти озирнулися, то побачили, що хлопчик пішов до копанки і прямо на очах своєї двоюрідної сестрички провалився під лід. Не вагаючись, 11-річна Ангеліна одразу побігла до брата.

Дівчина швидко зорієнтувалася та простягнула брату палицю, аби той за неї тримався та не пішов під воду. Розуміючи, що самотужки не витягне хлопця з крижаної пастки, іншою рукою вона дістала телефон Захара та подзвонила мамі школяра.

Допоки спантеличена жінка разом із небайдужими односельцями добиралися автівкою до злощасного місця, юна рятівниця наполегливо, зі всіх сил тримала палицю та підтримувала малого, аби той зміг знайти в собі сили триматися на поверхні.

«В мене раніше не було таких схожих ситуацій, я дуже перелякалася. Я однією рукою трималася за гілку, а іншою тримала палку. Це було важко, бо він важчий за мене», — пізніше згадувала Ангеліна.

Мама Захара — Тетяна Табачук розповідає, три дні діти ходили кататися на гірку, тож коли з мобільного сина зателефонувала Ангеліна і сказала, що той провалився під лід одразу і не повірила. Бо ж поруч водойми не було.

«Кажу давай вибирайся, не розігруй мене, але дійсно… Ми приїхали, а він вже по шию був у воді», — пояснює Тетяна Табачук.

За словами речниці ГУ ДСНС у Вінницькій області Оксани Урбанської, запорукою того, що хлопець залишився живий, стало те, що діти не розгубилися. Адже глибина копанки сягає 6 метрів. Через порятунок брата Ангелину Соболь номінували на Всеукраїнську акцію «Герой-рятувальник року».

Олеся Рудницька

8 лютого, 2022