Очільниця Міноборони Латвії Інара Мурнієце у Вінниці відвідала площу Перемоги та пообіцяла збільшити військову допомогу ЗСУ

Новини Вінниці / Очільниця Міноборони Латвії Інара Мурнієце у Вінниці відвідала площу Перемоги та пообіцяла збільшити військову допомогу ЗСУ

Сьогодні, 19 січня, у день, коли прогнозувався черговий ракетний удар по Україні, а повітряна тривога лунала через російські літаки у небі над Білоруссю, Вінницю відвідала міністерка оборони Латвійської Республіки Інара Мурнієце. Окрім спілкування з очільниками області та міста у кабінеті, вона відвідала площу Перемоги, куди 14 липня минулого року поцілили російські ракети. Поблизу Будинку офіцерів посадовиця пообіцяла сприяти наданню ЗСУ додаткового озброєння.

«Це її перший візит до України після призначення на посаду. Інара Мурнієце доклала багато зусиль задля підтримки України на посаді Спікера Сейми Латвії. Адже саме Латвія - серед світових лідерів за обсягами надання нам військової допомоги у співвідношенні до ВВП. Це зброя, боєприпаси та військова амуніція. Мав можливість особисто подякувати за підтримку українців», - вказав голова Вінницької обласної військової адміністрації Сергій Борзов.

Офіційна Рига, попри існуюче у країні проросійське лобі, від початку війни активно підтримує Україну.

«Під час зустрічі мав за честь висловити подяку латвійському народу від імені вінничан. Латвія - серед країн, які першими визнали росію державою-терористом. Потужну підтримку ми відчуваємо з початку російської агресії у 2014 році. А сьогодні військова допомога цієї балтійської країни - одна з найбільших у співвідношенні до ВВП», - зазначив міський голова Сергій Моргунов.

За словами Інари Мурнієце, найближчим часом Латвія направить в Україну нові партії військової підтримки: зенітно-ракетні комплекси Stinger, гелікоптери, кулемети з боєприпасами і безпілотні літальні апарати. Латвія і цьогоріч продовжить навчання солдатів ЗСУ різного рівня, планується збільшити інтенсивність навчання і навчити щонайменше удвічі більше українців, як це робили у 2022 році.

На площі Перемоги міністерка разом з керівництвом області та міста поклала квіти до імпровізованого меморіалу загиблим. 

Нагадаємо, у Вінниці є почесне консульство Латвії, яке очолює ексдепутат міськради та підприємець І.Скоромний. Аналогічні установи існують в інших містах, зокрема Львові, Чернівцях, Одесі, Чернігові, Запоріжжі, Слов’янську.