Очільник Вінницького інституту землеустрою Ярославський: «Плата за землю є досить ефективним механізмом збільшення надходжень коштів до бюджетів громад, якщо ним правильно скористатись»

Новини Вінниці / Очільник Вінницького інституту землеустрою Ярославський: «Плата за землю є досить ефективним механізмом збільшення надходжень коштів до бюджетів громад, якщо ним правильно скористатись»

Керівник Державного підприємства «Вінницький науково-дослідний та проєктний інститут землеустрою» Ярослав Ярославський розповів про дієві механізми наповнення бюджетів громад від плати за землю, а також про важливі кроки, які слід зробити Вінницьким ОТГ найближчим часом.

Керівник Державного підприємства «Вінницький науково-дослідний та проєктний інститут землеустрою» Ярослав Ярославський розповів про дієві механізми наповнення бюджетів громад від плати за землю, а також про важливі кроки, які слід зробити Вінницьким ОТГ найближчим часом.

Днями Президент Володимир Зеленський підписав закон № 1423-IX (№ 2194) про земельну децентралізацію, і таким чином остаточно засвідчив передання державних земель сільськогосподарського призначення у комунальну власність. Відтепер місцеві громади мають контроль над своїми землями. Тож зараз важливо ефективно розпорядитись цим ресурсом. Про це заявив очільник Вінницького інституту землеустрою під час сесії в обласній раді:

«За даними нашого аналізу, основними джерелами доходів громад у 2020 році були податок на доходи, податок на нерухомість, єдиний та акцизний податки, а також плата за землю, що є досить ефективним механізмом збільшення надходжень коштів до бюджетів громад, якщо ним правильно скористатись».

Тому, по-перше, Ярослав Ярославський радить громадам звернути увагу на такий дієвий механізм як земельні торги у формі аукціону. Адже він унеможливлює корупційні ризики та забезпечує найвищу орендну плату.

«Якщо дивитись на конкретних прикладах, то в Бершадській ОТГ є 1 246 гектарів інвестиційно привабливих земель, право оренди яких може бути передано в користування на земельних торгах за 8 мільйонів 227 тисяч гривень при стартовій ціні - 3 677 387 гривень. 59 земельних ділянок Калинівської ОТГ площею 946 гектарів, початкова ціна яких 2 мільйони 792 тисяч гривень, можуть бути передані за 6 мільйонів 247 тисяч гривень*. І така тенденція збільшення ціни за землю при проведенні аукціону прослідковуються у кожному районі, що доводить економічну ефективність земельних торгів», - пояснив керівник держпідприємства.

Другим джерелом наповнення місцевих бюджетів є польові дороги - міжпайові проєктні дороги, які практично розорані та використовуються без правовстановлюючих документів, адже довгий час не було механізму їх оформлення.

«Інститутом землеустрою було розпайовано більш як 90% сільськогосподарських підприємств області. Спираючись на це, ми визначили, що в середньому сільська рада має 20-35 гектарів польових доріг, які здебільшого обробляються єдиним масивом. Щоб було більш зрозуміло,  наведу приклад Флоринської сільської ради Бершадського району. 1 гектар ріллі дорівнює 28 432 грн. При передачі в оренду 1 гектару ріллі під 12%, надходження становитимуть 3 411 грн. В сільській раді близько 20 гектарів польових доріг, тож доходи зростуть до 68 220 грн. А оскільки Бершадська ОТГ об’єднала 19 рад, то в підсумку 1 мільйон 296 тисяч гривень складуть додаткові надходження», - навів обрахунки Ярослав Ярославський.

Очільник Вінницького інституту землеустрою підкреслив, що для ефективного управління та розпорядження землями громадам необхідно провести інвентаризацію земель комунальної власності. Це важливо для встановлення меж земельних ділянок, їх розміру та правового статусу, виявлення земель, які використовуються нераціонально або не за цільовим призначенням, а також тих, що не використовуються.

«Результатами інвентаризації є повноцінна інформація про всі земельні ділянки в межах громади, оновлені планово-картографічні матеріали та високоякісна аерофотозйомка, наявність чого сприятиме підвищенню інвестиційної привабливості ОТГ та дасть допоміжну можливість організації постійного контролю за ефективним використанням земель», - розповів Ярослав Ярославський.

*Аналіз відбувався шляхом нанесення на карту ґрунтів та рельєфу всіх проінвентаризованих земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, які передали в комунальну власність громадам, та відбору з них придатних для сільськогосподарського обробітку/виробництва. У додатку наведені таблиці з інформацією про виключно вільні земельні ділянки без обмежень у використанні Вінницької області.

Довідка

Державне підприємство «Вінницький науково-дослідний та проєктний інститут землеустрою» - провідне у своїй галузі та найбільше в Україні підприємство, яке надає повний спектр послуг з розробки всіх видів землевпорядної та землеоціночної документації. Очільником держпідприємства є Ярославський Ярослав Іванович, кандидат технічних наук, академік АН ПРЕ.

Цьогоріч «Вінницький науково-дослідний та проєктний інститут землеустрою» святкує 60 років від заснування. За цей час організація здобула велику кількість успішних напрацювань. Лише за останній рік підприємство виготовило більше 9 тисяч землевпорядних документацій різної складності та провело більше 360 земельних аукціонів. 

З 2019 року до Вінницького інституту землеустрою приєднали аналогічні підприємства в Хмельницькій та Чернівецькій областях, утворивши з них філії.

admin

7 червня, 2021