Очільник народженої на Вінниччині B2B Jewelry Гонта заявив, що очолив власну партію

Новини Вінниці / Очільник народженої на Вінниччині B2B Jewelry Гонта заявив, що очолив власну партію

Підприємець з Вінниччини, засновник проєкту B2B Jewelry, який в ЗМІ переважно називають «фінансовою пірамідою», Микола Гонта зареєстрував власну політичну партію. На офіційній сторінці проєкту в Facebook її вже презентовано – «13 квітня була зареєстрована партія «Живіть в достатку» з головою правління Миколою Петровичем Гонтою».

Підприємець з Вінниччини, засновник проєкту B2B Jewelry, який в ЗМІ переважно називають «фінансовою пірамідою», Микола Гонта зареєстрував власну політичну партію. На офіційній сторінці проєкту в Facebook її вже презентовано – «13 квітня була зареєстрована партія «Живіть в достатку» з головою правління Миколою Петровичем Гонтою».

Зазначимо, що B2B Jewelry позиціонує себе як проєкт, який дозволить розбагатіти на дорогоцінних металах та авансовому вкладенні коштів. Організатори продають ювелірні вироби під брендом «Шарм» ладижинського та вінницького виробництва, а також сертифікати, які нібито дозволять в рази примножити вкладені суми. Хоча в березні М.Гонта звернувся до вкладників та пояснив, що виплати відтерміновуються через карантин та тому, що магазини зачиняються.

Виплати, звісно, можуть і почекати. Інша справа – політика. Власну партію у B2B Jewelry презентували у квітні 2020-го, хоча, згідно з даними Youcontrol, політична партія «Живіть в достатку» була зареєстрована майже п'ять років тому. Саме тоді ж її очолив Гонта.

Серед українських ЗМІ ставлення до «Шарму», Гонти і системи сертифікатів неоднозначне. Одні медіа друкують інтерв’ю з Миколою Петровичем, в яких він ділиться секретами успіху, інші - викривальні розслідування. Почнемо, з других. Приміром, «Oбозревателю» вдалося знайти матеріали справи проти організації (№716 / 47026/19). З них відомо, куди насправді виводять зібрані з клієнтів гроші. Вони надходять на рахунки благодійного фонду дружини бізнесмена – Олени Гонти.

Коли українці купують сертифікати онлайн, їм пропонують провести платіж у вигляді благодійного внеску до фонду «Зимородок». Тобто фактично жодних зобов'язань у B2B Jewelry повернути гроші немає. А взамін люди отримують звичайні папірці-сертифікати.

Потім з «Зимородку» кошти переводили далі – на рахунки фізичних осіб і підприємств. Також в якості благодійної допомоги. Податки не сплачуються, гроші відразу ж виводяться…

«Грошові кошти переважно перераховуються на користь низки фізичних осіб, в тому числі фізичних осіб-підприємців, у вигляді благодійної/фінансової допомоги на розвиток бізнесу, в тому числі ювелірного, і на інші власні рахунки», – йдеться в матеріалах справи.

Доволі гучним можна вважати і розслідування команди Дениса Бігуса, яким поділився на своєму YouTube-каналі. Проект B2B Jewelry є «фінансовою пірамідою», з якої гроші вивозяться в мішках з-під сміття. Майже як у «МММ» свого часу…

Журналіст наводить низку фактів і відеодоказів, які можуть свідчити про фіктивність проєкту B2B Jewelry. Також на відео відображений момент, коли невідомі люди кладуть у багажник позашляховика Toyota Land Cruiser поліетиленові пакети. Д.Бігус стверджує, що в цих мішках – готівка.

Вінничанам про ювелірне виробництво під брендом «Шарм» відомо ще з 2012-13-их років. Бізнес тоді пов’язували з нинішнім депутатом Вінницької облради, очільником бюджетної комісії Геннадієм Мазуром. Зазначалося, що бізнес лише оформлений на Гонту. Втім сам Мазур заперечує свої зв’язки з «Шармом» і B2B Jewelry.

А от Гонта навпаки періодично «друкується» на вінницьких та загальнонаціональних ресурсах, де намагається розказати про успішну модель бізнесу із сертифікатами.

«Ми намагаємося не використовувати формулювання «система заохочень». Правильно буде сказати, що ми розробили план підтримки клієнта. Всім відомо, що абревіатура В2В - це «бізнес для бізнесу». Ми дійсно повертаємо високий відсоток свого покупця, і 104% - це не межа. В B2B Jewelry розроблена система нарахувань і виплат, все залежить від купленого вироби або подарункового сертифіката на придбання ювелірних виробів», - зазначає в інтерв’ю Гонта.

За словами бізнесмена і політика-початківця, якщо купуєте сертифікат, то протягом року отримуєте бонуси на вашу банківську картку - всього 52 платежі.

«А через рік можна отоварювати сертифікат в мережі наших ювелірних магазинів. В принципі, можна отоварити в будь-який момент, але після цього бонуси перестають накопичуватися. Я вважаю, це нормальна практика, хтось надає знижки покупцям до 80% на свої вироби, хтось пропонує купити два за ціною одного. А компанія B2B Jewelry дає бонуси – кешбек», - хизується підприємець.

За дивним збігом обставин чомусь згадується, що 3 серпня 2012 року засновник «МММ» - класичної та найбільша в історії Росії фінансової піраміди - Сергій Мавроді оголосив про створення політичної партії «МММ» («Ми Маємо Мету») в Україні, яка висунула Дениса Пушиліна (нинішнього очільника «ДНР») кандидатом в депутати на виборах до Верховної Ради по 94 виборчому округу Київської області.

Олег Верлан

20 квітня, 2020