Обрядовий хліб Вінниччини визнано нематеріальною культурною спадщиною України

Новини Вінниці / Обрядовий хліб Вінниччини визнано нематеріальною культурною спадщиною України

Наказом Міністерства культури та інформаційної політики № 525 від 23 грудня 2022 року до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини увійшов елемент «Традиційний обрядовий хліб Вінниччини».

Як зазначає директорка обласного центру народної творчості Тетяна Цвігун, робота майстринь з випічки обрядових хлібів є однією з найяскравіших сторінок народної культури Поділля. Їхні секрети необхідно вивчати і пропагувати. Бо, на її дуку, «спекти хліб це те само, що виростити дитину».

За словами керівниці, у кожному населеному пункті регіону є господині, які печуть хліб. І є ті, хто робить витвори мистецтва з випічки. Про них згадують на щорічних святах, фестивалях, виставках.

«Таких як «Скарби Поділля», «Різдвяне диво», «Великодня писанка», — розповідає Тетяна Цвігун. — Жоден масовий захід, який проводиться у нашій області, не обходиться без обрядових хлібів. До їх створення докладають рук сільські коровайниці. Така вже традиція — демонструвати наше неоціненне багатство, яким є хліб».

Культура створення колоритних короваїв супроводжується народною піснею, мудрим словом, молитвою, святістю. Хліб з нами завжди у хвилини радості і смутку: пишні короваї на вишитому рушнику вручаємо шанованим гостям, молодятам, коли вони стають на рушничок злагоди на весіллі, в останню путь проводжаємо також з хлібом.

«Обрядові хліби Вінниччини, традиції їх випікання — це ті сакральні елементи нематеріальної культурної спадщини, якими можемо пишатися перед світовою спільнотою, — переконана Тетяна Цвігун. — Наше завдання передати їх молодому поколінню».

Нагадаємо, на Вінниччині у селі Білопілля Погребищенської громади є Музей хліба, єдиний на теренах області.

Олеся Рудницька

26 грудня, 2022