Оборона Харкова: військові, очільники міста та області оцінили загрози для харків’ян

Новини Вінниці / Оборона Харкова: військові, очільники міста та області оцінили загрози для харків’ян

Майже в унісон керівництво Харкова та області заявляє, що немає причин для евакуації населення, проте через постійні обстріли міста слід мінімізувати перебування на вулиці.

«Наші військові контролюють ситуацію, наземної загрози для Харкова поки що немає. Сили противника є недостатніми для прориву оборони», - зазначив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

За його словами, наразі українські воїни міцно тримають позиції на північному та північно-східному напрямках області, загарбники не можуть прорвати оборону наших бійців, які перебувають під постійним вогнем.

Вранці мер Ігор Терехов попередив про підвищену загрозу ракетних ударів.

«Я думаю, що в День Конституції з особливою жорстокістю російські окупанти бомблять наші міста, в тому числі і Харків. Тому що вони з самого першого дня хочуть винищити нас як націю», - заявив Терехов.

Також він зазначив, що останнім часом окупанти обстрілюють Харків як по годинах.

«Є ранкове бомбардування, є денне і є нічне бомбардування міста Харкова. Причому це все відбувається із землі, з Російської Федерації, з території Бєлгородської області. Все це злітає і торпедує нас», - додав він.

На думку Терехова, ворог має дві мети: «перше - щоб життя в місті Харкові не могло розвиватися нормально, друге - щоб посіяти паніку, залякати людей».

При цьому мер міста зазначає, що домогтися бажаного росіянам не вдасться. Раніше Терехов казав, що виїжджати харків’янам з міста чи ні – вирішувати їм. На відміну від перших місяців війни нині метрополітен у місті працює, як бомбосховище працює лише одна станція.  

Екс-заступник секретаря РНБО, генерал Сергій Кривонос теж впевнений, що у росіян недостатньо живої сили на харківському напрямку для спроб оточити чи захопити місто.

За його словами, навколо Харкова йдуть бої місцевого значення і росіяни мають достатньо серйозну перевагу в засобах вогневого ураження і вони їх ефективно використовують.

«Наше завдання - триматися за свої позиції, намагатися якомога глибше заритися, щоб особовий склад, який ми маємо в окопах, був живий, здоровий і спроможний виконувати подальші завдання», - сказав Кривонос.

Що стосується перспектив наступу на Харків, генерал пояснив, що «поки що немає такої чіткої інформації, що вони хочуть продовжити наступ».

«Бо це не маленьке місто. Для наступу їм треба мати величезну кількість ресурсів, а їх у такій кількості в росіян немає. Можливо, вони здатні перекинути якісь значно більші сили на харківський напрямок, але тоді вони мусять десь їх зняти», - резюмував Кривонос.

Олег Верлан

28 червня, 2022