Обірвати ланцюги. Як Іран постачає зброю Росії?

Новини Вінниці / Обірвати ланцюги. Як Іран постачає зброю Росії?

Іран разом з Білоруссю є основним постачальником зброю до РФ. Якщо з Мінську надходить важке озброєння радянських зразків, то Тегеран забезпечує Москву дронами, а у перспективі – ракетами. Центр національного спротиву (ЦНС) розповідає детально про відолмі логістичні шляхи, за якими до росіян йдуть дрони-камікадзе, що виснажують українську ППО та наразі залишаються «замком», до якого «підбирають ключі».

Нагадаємо, у Головному управлінні розвідки Міноборони закликали усіх повідомляти будь-яку інформацію, яка допоможе визначити логістичні шляхи постачання іранського озброєння та ідентифікувати конкретних осіб, відповідальних за ці поставки.

Оскільки росіяни так не люблять визнавати технічно низький рівень оснащення власної армії, тому досі не визнають факт імпорту та атак України іранською технікою. Дрони Shahed-136 «перейменовують» на «Гєрань-2». Більш того, NaПарижі раніше повідомляв про місця дислокації іранських інструкторів на Херсонщині та Криму. Присутні вони також у Білорусі.

Дрони-камікадзе росіяни використовують для ударів суто по цивільних об’єктах, зокрема енергетичного комплексу. За словами керівника ГУР Кирила Буданова, нині використовується друга партія з 300 іранських БпЛА (Mohajer, Arash-1 та Arash-2, Shahed-131 та Shahed-136). 

Метою таких ударів є створення гуманітарної катастрофи, коли десятки мільйонів українців будуть сидіти взимку без опалення, електроенергії та опалення. Це, на хибну думку терористів Кремля, має подавити здатність українців до спротиву та змусить їх виїхати в ЄС, що створить нову міграційну кризу.

Щодо шляхів постачання дронів то наразі їх існує декілька. У ЦНС вказують, що повітрям їх доставляють наступні компанії:

  • Iran Air (іранська державна авіакомпанія, контрольована місцевим міністерством інфраструктури);
  • Mahan Air (засновником є «Некомерційний інститут Молала Мовахедіна»);
  • Pouya Air (входить до складу Корпусу вартових ісламської революції (КВІР), військова гілка виконавчої влади Ісламської республіки Іран);
  • Saha Airlines (Входить до складу військово-повітряних сил Ірану).

Тобто три державні авіакомпанії й одна формально приватна. При цьому, державні компанії підпорядковані військово-політичному керівництву, що не зважаючи на публічні заяви, доводить повну підтримку вторгненню РФ з боку іранської влади.

Щодо приватної, то приватна вона лише умовно. Засновником комерційного інституту є Хосейн Мараші (колишній віце-президент Ірану). З кінця 2011 року компанія перебуває в санкційних списках США за матеріальну та технічну підтримку КВІР, яке за фактом й контролює авіаперевізника й використовує його у своїх цілях.

Зауважимо, лише Pouya Air з 12 по 18 жовтня виконало 5 вантажних рейсів за маршрутом Тегеран – Москва. Не зайвим буде згадати, що більшість парку вантажних літаків становлять російські Іл-76. 

Для перевезення дронів Іран використовує й морський шлях через Каспійське море. За документами іранці перевозять запасні частини для цивільної авіації, використовуючи порт Бандар-Анзалі. Пунктом призначення є Астрахань, або Махачкала.

Перевезення здійснюється судами Іранської промислової компанії (контролюється КВІР). Зокрема, на початку листопада саме морським шляхом до Астрахані очікується прибуття 200 дронів в розібраному стані.

Зазначимо, що росіяни активно вивозять українське зерно судами до Сирії, за маршрутом Севастополь – Тартус. У зворотному напрямку у контейнерах можуть перевозити Іранські дрони та комплектуючі до них з сирійської фабрики, хоча підтвердження цьому наразі немає.

Відомо, що поблизу Дамаська є завод по виготовленню дронів, який кілька разів бомбили з ізраїльських літаків. До речі, також у Сирії росіяни можуть забирати іранські ракети земля-земля «Zolfaghar».

Загалом, наразі Іран диверсифікує виробництво дронів в інших країнах. Крім Сирії, з травня завод працює у Душанбе, а Таджикистан не під санкціями. Також є ризики налагодження вузлової збірки у місті Барановичі (Білорусь), адже місцевий «558-ий авіаремонтний завод» у взаємодії із компанією «Кванд ИС» форсував роботи по створенню власних «дронів-камікадзе», що може бути прикриттям для використання іранських напрацювань. Проте що Білорусь «клепає» дрони для ЗС РФ в українських ЗМІ писали у середині жовтня. Підприємство доволі потужне, вважалось лідером в галузі на теренах СНД.

За попередніми даними Іран може виготовляти до 150 дронів на місяць. Деталі вони отримують в обхід санкцій з Китаю, що дозволяє не перейматись через їх дефіцит. Зважаючи на значний запит РФ на БПЛА обов’язково будуть задіяні усі зазначені виробничі майданчики та маршрути поставки.

Для ЗСУ важливо обірвати чи ускладнити ланцюжки поставок дронів. Оскільки шляхи не перетинаються з територією України, це складніше.  

Олег Верлан

3 листопада, 2022