Новий «прем’єр» невизнаного Придністров’я родом з Вінниччини та має українське громадянство

Новини Вінниці / Новий «прем’єр» невизнаного Придністров’я родом з Вінниччини та має українське громадянство

Так звані «прем'єр» та «глава зовнішньополітичного відомства» контрольованого Росією молдовського Придністров'я (ПМР) Олександр Розенберг та Віталій Ігнатьєв в'їжджали в Україну за українськими паспортами.

Про це повідомляють розслідувачі RISE Moldova у спільному матеріалі зі Слідством.інфо.

Так, з лютого 2022 року придністровська ділянка молдовсько-українського кордону була закрита офіційним Києвом на невизначений час.

Однак понад 30 років 400-кілометровий кордон паралельно з українськими прикордонниками контролювали силовики невизнаної ПМР. Тому через контрольно-пропускні пункти багато років вільно їздили лідери антиконституційної адміністрації Придністров'я. Більш того, українські ЗМІ часто писали, що у Придністров’ї навіть співробітники МГБ, яка підконтрольна ФСБ РФ, мають українські паспорти.  

Не виключення і чиновники. У тому числі новий т.зв. «прем'єр» Придністров'я Олександр Розенберг, який отримав цю посаду у травні 2022 року.

Журналісти зазначають, що кандидатуру Розенберга запропонував інший придністровський чиновник з українським паспортом, прописаний в Одесі, так званий «президент ПМР» Вадим Красносільський.

До речі, 54-річний Олександр Розенберг родом із Ладижина Вінницької області. Близько 10 років з початку 2000-х він працював чиновником у Придністров'ї. А останнє десятиріччя віддав роботі на Тираспільському комбінаті хлібопродуктів. Перед тим як стати «прем'єр-міністром», Розенберг кілька місяців працював «міністром сільського господарства та природних ресурсів» Придністров'я.

Журналісти виявили дані про перетин українського кордону Розенбергом та членами його родини у 2017-2020 роках. Сам теперішній «прем'єр», його дружина, син та брат упродовж чотирьох років регулярно бували в Україні. Найчастіше вони в'їжджали через придністровську ділянку молдовсько-українського кордону.

При цьому Розенберг використовував для поїздок паспорт громадянина України за номером «CD №0**088». Візити тривали зазвичай трохи більше трьох днів.

Також вони відвідували Україну під час зимових свят чи влітку. Так, як мінімум 2018 та 2019 Новий рік Розенберг із сім'єю зустрічали в Україні.

Також перетинав кордон України за українським паспортом та «глава зовнішньополітичного відомства Придністров'я» Віталій Ігнатьєв.

За даними журналістів, 30 жовтня 2019 року близько 10.30 ранку Ігнатьєв за паспортом CD0**764 на автомобілі марки «Лексус» на придністровських номерах T0**ME через прикордонний пункт пропуску Олексіївка в'їхав до України. Через 7 годин він повернувся до Придністров'я. Більше в міграційній базі даних під українською ідентичністю Ігнатьєв не з'являвся.

Джерело видання пояснило, що паспорт Ігнатьєва «може, дипломатичний, а тому [база] не видає за [простим] запитом».

Олег Верлан

27 червня, 2022