Нові апарати ШВЛ привезли до Вінницької МКЛ №1: чому гроші виділили ще в березні, а закупити вдалось тільки тепер? (ФОТО)

Новини Вінниці / Нові апарати ШВЛ привезли до Вінницької МКЛ №1: чому гроші виділили ще в березні, а закупити вдалось тільки тепер? (ФОТО)

Сьогодні, 7 травня, у Вінниці до першої міської клінічної лікарні доправили шість сучасних апаратів ШВЛ «GRAPHNET TS» виробництва американської компанії Tecme для інвазивної та неінвазивної вентиляції легень дорослих пацієнтів. У пресслужбі Вінницької міськради зазначають, що придбані апарати за кошти міського бюджету, виділені ще в березні. Але закупівля затягнулась у часі через великий попит у світі ні цю техніку.

Сьогодні, 7 травня, у Вінниці до першої міської клінічної лікарні доправили шість сучасних апаратів ШВЛ «GRAPHNET TS» виробництва американської компанії Tecme для інвазивної та неінвазивної вентиляції легень дорослих пацієнтів. У пресслужбі Вінницької міськради зазначають, що придбані апарати за кошти міського бюджету, які виділені ще в березні. Але закупівля затягнулась у часі через великий попит у світі на цю техніку.  

За словами завідувача відділення реанімації міської клінічної лікарні № 1 Ігоря Пахна, нові апарати - експертного класу.

"Він (апарат) має режим вентиляції, який підлаштовується під кожного пацієнта. Це так звана протективна вентиляція, яка не шкодить пацієнтам, на відміну від апаратів нижчого класу, які можуть зашкодити кровообігу в легенях. Хворі швидко адаптуються до апаратів експертного класу, комфортно переносять штучну вентиляцію. Взагалі, протективні варіанти вентиляції, саме при «ковідівських» пневмоніях – це перше, що має бути у закладах", – зазначив Ігор Пахно.

Міський голова Вінниці Сергій Моргунов під час урочистої передачі апаратів розповів, що коли розпочалась пандемія, пріоритетом №1 було забезпечення лікарів індивідуальними засобами захисту та сучасним обладнанням, і на першому етапі дуже допомагали волонтери та спецфонд «Стоп Вірус», який був створений за ініціативи Володимира Гройсмана.

"Перший апарат ШВЛ ми отримали буквально два тижні тому. Він коштував 960 тисяч гривень. Ці шість що передаємо зараз, коштують кожен по 735 тисяч. Загалом ми зробили замовлення на 20 апаратів ШВЛ. Крім тих, що отримали, ще очікуємо 13 приладів. З цим є проблема. На 15 травня ми мали отримати шість апаратів ШВЛ з Китаю. Але нам  постачальник повідомив, що Китай не випустив це обладнання зі своєї країни в силу певних причин, і поставка відтягується. Тобто, тепер ми очікуємо техніку на кінець травня або на середину червня. Як зазначив Ігор Пахно, поки що при такій динаміці захворювання на коронавірус, цього обладнання достатньо. Але ми повинні пам’ятати, що у нас може бути друга хвиля захворювання восени, і ми повинні максимально забезпечити таким обладнанням першу міську лікарню, оскільки вона є базовою для боротьби з коронавірусом", – наголосив С.Моргунов.

За словами директора МКЛ №1 Костянтина Ліваковського, наразі ліжка в інфекційному відділені заповнені на 80%.

"Ми маємо певне збільшення хворих на COVID-19, але ситуація залишається стабільною і контрольованою. У нас є можливість для резервного розгортання більшої кількості ліжок", – зазначив директор лікарні.

Новини Вінниці / Нові апарати ШВЛ привезли до Вінницької МКЛ №1: чому гроші виділили ще в березні, а закупити вдалось тільки тепер? (ФОТО)Новини Вінниці / Нові апарати ШВЛ привезли до Вінницької МКЛ №1: чому гроші виділили ще в березні, а закупити вдалось тільки тепер? (ФОТО)Новини Вінниці / Нові апарати ШВЛ привезли до Вінницької МКЛ №1: чому гроші виділили ще в березні, а закупити вдалось тільки тепер? (ФОТО)Новини Вінниці / Нові апарати ШВЛ привезли до Вінницької МКЛ №1: чому гроші виділили ще в березні, а закупити вдалось тільки тепер? (ФОТО)Новини Вінниці / Нові апарати ШВЛ привезли до Вінницької МКЛ №1: чому гроші виділили ще в березні, а закупити вдалось тільки тепер? (ФОТО)
Сергій Маламура

7 травня, 2020