Незалежні юристи пояснили повноваження Муніципальної варти

Новини Вінниці / Незалежні юристи пояснили повноваження Муніципальної варти

Фахівці Регіонального центру з надання БВПД у Вінницькій області вирішили ознайомитись більш детально з їх обов’язками, адже часто зустрічаються із вартою на вулицях міста, зрозуміти чим їх повноваження відрізняються від поліції та роз’яснити громадянам.

Отже, про повноваження Муніципальної варти у м.Вінниці

Муніципальна варта створена для здійснення контролю за станом благоустрою на території Вінницької міської ТГ, забезпечення чистоти і порядку, організації озеленення, охорони зелених насаджень, водойомів, земельних ресурсів міста, здійснення контролю у місцях відпочинку громадян, для контролю за утриманням в належному стані закріплених за підприємствами, установами та організаціями територій Вінницької міської ТГ

Основні види діяльності та послуги

  • Охорона водних об’єктів та атмосферного повітря
  • Ситуаційний центр
  • Протидія несанкціонованій торгівлі
  • Контроль за благоустроєм
  • Контроль громадського порядку
  • Забезпечення публічного порядку

Про наявність посвідчення та регулювання їх діяльності

Працівники Муніципальної варти виконують завдання відповідно до програми «На варті міського порядку», яка функціонує у Вінниці з 2013 року. Вона фінансується з бюджету громади. Учасники варти мають відповідне посвідчення та діють на основі статуту.

Про право муніципальної варти складати протоколи про адміністративні правопорушення та здійснювати облік військовозобов’язаних осіб

Рішенням виконавчого комітету ВМР від 22.12.2017 року № 984 Муніципальна варта вповноважена складати протоколи про адміністративні правопорушення на службових та посадових осіб підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності та громадян в межах компетенції та порядку передбаченим чинним законодавством та здійснювати облік військово зобов’язаних, виконувати заходи з цивільної оборони та протипожежної безпеки згідно із чинним законодавством (детальніше у статуті).

Як вступити до лав муниципальної варти

Членами громадських формувань з охорони громадського порядку і державного кордону можуть бути громадяни України, які досягли 18-річного віку, виявили бажання брати участь у зміцненні правопорядку і в охороні державного кордону та здатні за своїми діловими, моральними якостями і станом здоров’я виконувати на добровільних засадах взяті на себе зобов’язання, але лише після проходження відповідної правової та спеціальної підготовки в органах Національної поліції, підрозділах Державної прикордонної служби України і одержання в органі місцевого самоврядування посвідчення члена громадського формування і нарукавної пов’язки, зразки яких затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Довідково: Муніципа́льна ва́рта, міська варта, муніципальна дружина, муніципальна охорона в Україні — це назви комунальних підприємств чи установ, що функціонують у різних громадах України і частково виконують функції муніципальної поліції.

Питання діяльності таких установ в Україні законодавчо залишилось нерегульоване, тож тому вони мають різні назви і повноваження у громадах, що визначаються відповідними органами місцевого самоврядування.

У 2015 році було ухвалено у першому читанні законопроєкт «Про муніципальну варту», що передбачав надання широких повноважень для муніципальних варт. Проте цей законопроєкт відкликано у 2019 році із набуттям повноважень наступного скликання Верховної Ради.

Учасники варти мають посвідчення громадського формування — підрозділу з добровільного сприяння громадському порядку. Така діяльність регулюється ЗУ «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону».

Підготувала фахівчиня РЦ з надання БВПД Вікторія Чорба

admin

22 серпня, 2022