Незабаром на Вінниччині антибіотики в аптеках продаватимуть за е-рецептом

Новини Вінниці / Незабаром на Вінниччині антибіотики в аптеках продаватимуть за е-рецептом

Незабаром без рецепту у жодній вінницькій аптеці не відпускатимуть антибіотики. Навіть ті, до яких давно звикли та купують при підозрі на харчове отруєння чи запалення. МОЗ запланував у 2022 році поетапний перехід на реалізацію рецептурних лікарських засобів в аптеках за електронним рецептом.

Як вказують у пресслужбі міністерства, перший етап – відпуск антибактеріальних ліків за е-рецептом розпочнеться уже в квітні цього року. Електронний рецепт спростить виконання аптечними закладами вимог законодавства щодо рецептурного відпуску лікарських засобів. 

Якщо аптека вже працює з електронним рецептом у межах програми реімбурсації «Доступні ліки», тоді закладу не потрібно укладати жодних додаткових договорів.

«Натомість рекомендуємо звернутися до представників медичної інформаційної системи, що встановлена у закладі, та уточнити, коли стане доступним відповідний функціонал. Також подбайте про отримання кваліфікованого електронного підпису (КЕП) для всіх працівників», - зазначають у МОЗ. 

Якщо до цього аптека не працювала з програмами реімбурсації, необхідно:

  1. Обрати медичну інформаційну систему (МІС), яка має необхідний функціонал. Перелік підключених МІС можна знайти на сайті системи – ehealth.gov.ua у розділі «Підключені до ЕСОЗ МІС». Під час вибору МІС та укладення договору про надані послуги радимо звернути особливу увагу на послуги з навчання та підтримки як одні з пріоритетних вимог; 
  2. Забезпечити працівників закладу кваліфікованим електронним підписом (на захищеному носії); 
  3. Зареєструвати заклад, його підрозділи та фармацевтичних працівників, які будуть здійснювати відпуск рецептурних ліків в ЕСОЗ через МІС. На цьому етапі рекомендуємо звернутися до представників вашої МІС за консультацією щодо коректного внесення даних. 

Після проходження цих кроків працівники аптек зможуть працювати з функціоналом погашення е-рецепта на антибіотики, як тільки функціонал стане доступним в ЕСОЗ. Використовуючи функціонал е-рецепта, аптеки додатково зможуть здійснювати відпуск препаратів за програмою реімбурсації «Доступні ліки».

Отже, споживачеві доведеться дізнатися, чи матиме право аптека продавати антибіотик за е-рецептом. Якщо, скажімо у Вінниці, більшість мереж заздалегідь адаптовані до новації, то у невеличких містечках можливі проблеми.

Довідка:

З метою виконання вимог законодавства щодо рецептурного призначення та відпуску рецептурних лікарських засобів до кінця 2022 року запланований поетапний перехід на електронний рецепт.

Впровадження е-рецепта буде відбуватися в 3 етапи. Перший із них – призначення та відпуск антибактеріальних лікарських засобів (антибіотиків) за електронним рецептом. Другий етап – поширення е-рецепта на наркотичні ліки, які зараз призначаються на спеціальних рецептурних бланках форми № 3. Третій – відпуск усіх рецептурних препаратів за е-рецептом за усіма джерелами фінансування.

Так, на першому етапі, електронна система охорони здоровʼя дозволить відстежувати дані про призначення та споживання антибактеріальних ліків в Україні. А електронний рецепт сприятиме розв'язанню проблеми неконтрольованого та нецільового використання антибіотиків.