Невелика сутичка та розірвані портрети вояків УПА: молоді націоналісти у Вінниці влаштували свій «Безсмертний полк» (ВІДЕО)

Новини Вінниці / Невелика сутичка та розірвані портрети вояків УПА: молоді націоналісти у Вінниці влаштували свій «Безсмертний полк» (ВІДЕО)

Штовханиною та невеликою сутичкою 9 травня завершилась у Вінниці біля Меморіалу Слави на Європейській площі акція націоналістичної молодіжної організації «Едельвейс».

Штовханиною та невеликою сутичкою 9 травня завершилась у Вінниці біля Меморіалу Слави на Європейській площі акція націоналістичної молодіжної організації «Едельвейс».

Хлопці та дівчата, деякі – шкільного віку – на початку мітингу-реквієму з нагоди Дня Перемоги над нацизмом принесли до Вічного вогню портрети воїнів УПА, дивізії «Галичина» та полеглих бійців АТО, аби заявити, що у них – свій «Безсмертний полк», і вшанувати пам’ять бійців, які теж боронили Україну від загарбників.

Але кращого часу і місця для цього вони, вочевидь, не знайшли, тому почали вигукувати «Слава Героям УПА!» та «Слава Героям дивізії «Галичина!» якраз біля радикально налаштованих прихожан УПЦ Московського патріархату, коли ті служили панахиду біля Вічного вогню. У результаті почалась штовханина, у хід пішла не зовсім «православна» лексика «віруючих»…   

Представник організації «Едельвейс» Владислав Притуляк пізніше пояснив, що на мітинг вони прийшли, аби засвідчити повагу до всіх воїнів, які гинули за Україну, в тому числі – вояків УПА та дивізії «Галичина»:

«Вони боролися на фронтах Другої світової війни так само, як і люди, чиї портрети сюди принесли. У тому, що ми зробили, не бачу нічого протизаконного, у нас не було жодної забороненої символіки».

Зрештою, правоохоронці розборонили конфліктуючих, молодь із «Едельвейсу» переконали залишити Європейську площу.

Нагадаємо, початок відзначення Дня Перемоги у Вінниці не обійшовся без провокацій проросійськи налаштованих активістів.   

Сергій Маламура

9 травня, 2019