Не тільки “4 сири”. Все що треба знати про піцу жителям Вінниці

Новини Вінниці / Не тільки “4 сири”. Все що треба знати про піцу жителям Вінниці

Мабуть хтось здивується, проте це цілком правда, що піца спочатку була їжею для італійських бідняків. Про це ще два століття тому писав класик Олександр Дюма. І дійсно тоді найпростіше було приготувати коржик з грубого тіста, а на нього вже покласти ті інгредієнти що були в хаті.

Мабуть кожен в Україні хоч раз куштував цю всесвітньо відому страву. Вона здається такою простою, але одночасно це дуже різнобарвна їжа. Навіть кількість всіх відомих рецептів складно перелічити, тому що кожен може створити собі свою ідеальну піцу в Вінниці. Проте навіть люди які їдять піцу кожен день, зовсім мало про неї знають.

Наскільки давньою є піца?

Мабуть хтось здивується, проте це цілком правда, що піца спочатку була їжею для італійських бідняків. Про це ще два століття тому писав класик Олександр Дюма. І дійсно тоді найпростіше було приготувати коржик з грубого тіста, а на нього вже покласти ті інгредієнти що були в хаті.

Та і взагалі багато хто вважає що піца це сучасний продукт або створений в минулому сторіччі. Однак це слово походить з латинської мови та означає “товкти”. А з’явилось воно ще три тисячі років тому. Уявіть собі, піца вже була, а Риму не було.

Перша повноцінна піцерія в сучасному вигляді виникала у вісімнадцятому столітті на півдні Італії. Мало це місце доволі прозаїчну назву Antica Port’Abla. Ніхто не знає, що воно означає, але звучить гарно.

В першій піцерії подавались два види піци. Це була “Маринада” та “Маргарита”. Це дріб’язок від тої кількості смачних видів піци на будь-який смак, які зараз пропонуються з доставкою їжі у Вінниці.

Як піца пов’язана з наукою?

Ця назва стала настільки поширеною та популярною, що навіть з’явилась в офіційній науковій термінології. В соціології існує такий термін як “Ефект піци”. Це приблизно означає трансформацію частини культурної спадщини народу, яка опинилась в іншому середовищі, а потім повернулась назад до народу в іншому стані.

Чому цей термін присвятили саме піці? Бо вона зробила те саме. Спочатку разом з мігрантами на початку двадцятого століття страва переїхала до США, там рецепт був суттєво вдосконаленим, а після повернення додому піца стала неймовірно популярною у світі.

Чи набирають вагу від піци?

Насправді, ця популярна страва не вважається висококалорійною. Тобто в офіційній дієтології піцу не вважають шкідливим продуктом. Тут справа в тому, що видів піци дуже багато. Є дуже дієтичні рецепти, при яких використовується тісто без дріжджів, а начинка овочева.

Якщо замовляти піцу в Пронто Піца, то вона завжди буде дуже смачною та корисною. Це смакота, яка робиться з любов’ю для вашого щастя. А також вас очікує дуже якісна та швидка доставка, щоб ви могли поласувати улюбленими стравами, як тільки того забажаєте.

admin

30 червня, 2022