«Не рахуємо зруйновані будинки. Кількість щогодини зростає. Але Чернігів нікому не здамо», - Атрошенко

Новини Вінниці / «Не рахуємо зруйновані будинки. Кількість щогодини зростає. Але Чернігів нікому не здамо», - Атрошенко

Місто-герой Чернігів перетворюється на руїни. Там більше тижня немає електроенергії, виїхало близько половини мешканців. Інколи тіла загиблих годинами лежать на вулиці, адже їх складно завезти до моргу.

«Ми вже більше тижня не маємо електроенергії. І у нас сьогодні немає навіть можливості відновити електрику. Навіть якщо це зробити технічно, цього вистачить на годину, максимум дві», - зазначив міський голова Чернігова Владислав Атрошенко в інтерв'ю «Українській правді».

За його словами, також у місті немає зв'язку, тому «загиблі просто годинами лежать на тротуарі». Не можна додзвонитися і забрати тіло до моргу.

«(Люди) вже не мають можливості купити їжу. До того ж асортимент в магазинах значно погіршився, постачання в місто фактично немає. Немає можливості зберігати продукти. І люди змушені більше їжі готувати у надзвичайних умовах. Вони просто на вулиці розпалюють вогнища. Це вкрай важко через постійні обстріли. І тут також є питання антисанітарії», - пояснив мер.

За оцінкою Атрошенка, з міста виїхало вже більше половини мешканців. Залишаються, в основному, люди, які потребують опіки, і яким нікуди їхати. Він зазначив, що міській владі надзвичайно складно давати раду всім викликам у місті, а також опікуватися людьми, які не можуть доставити собі воду або ліки.

За словами очільника міста, останніми днями кількість обстрілів з боку військ РФ суттєво збільшилася.

«Російська армія свідомо обстрілює житлові мікрорайони. Ці обстріли відбуваються абсолютно хаотично і націлені на те, щоб залякати людей ще більше», - говорить він.

За словами мера, немає сенсу зараз рахувати кількість зруйнованих будинків, тому що ці цифри змінюються щогодини.

«У нас зруйновані сотні будинків у місті. По нам було випущено кілька десятків крилатих ракет. А для розуміння через падіння однієї ракети у радіусі 30 метрів усе житло руйнується. У радіусі 50-100 метрів зі стін вибиває електропроводку», - пояснив мер.

Атрошенко також зазначив, що у місті закінчуються запчастини для функціонування водопостачання. На це потрібна допомога уряду.

Мер Чернігова також повідомив, що пару разів отримував пропозиції здати місто від російських військових.

«Я подібні смс-ки надсилаю до Служби Безпеки. А з невідомих номерів не беру слухавку. Пару таких пропозицій було. Приходять дивні смс-ки дивного змісту, на які я просто не реагую, - розповів він. - Ми Чернігів нікому не здамо. Хочу, щоб вся Україна це почула».

Олег Верлан

22 березня, 2022