«Не Нюрнберг чи Гаага, а Харків або Маріуполь»: Латвія пропонує трибунал для Росії організувати в Україні

Новини Вінниці / «Не Нюрнберг чи Гаага, а Харків або Маріуполь»: Латвія пропонує трибунал для Росії організувати в Україні

Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс заявив, що проводити трибунал щодо воєнних злочинів РФ треба не у Нюрнбергу чи Гаазі. Його потрібно організувати у Харкові або Маріуполі.

Зазначимо, заступник мера Маріуполя Сергій Орлов повідомив, що російські окупанти розбомбили 80-90% міста. У Маріуполі не залишилося жодної цілої будівлі.

«Або зруйновані, або пошкоджені. Станом на 13 березня було 2358 осіб (загиблих, - ред.). Треба розуміти, що це тіла, що знаходилися на вулиці. Під завалами є ще люди, про яких ми не знаємо. Тому цю цифру сміливо можна помножити на 1,5-2. І ховаємо їх ми, в основному, в братських могилах», - заявив він.

До війни населення міста складало 430 тисяч.

На фото: зруйнований росіянами драмтеатр

У 1,5-мільйонному Харкові зруйновано понад 600 багатоповерхівок, більше сотні лікарень, шкіл, садочків, а також трамвайне депо. Станом на 18.00 15 березня в Харківській області загинуло 234 цивільних, з них 13 дітей. Знову ж таки це офіційна статистика, а реальна може бути іншою.

На фото: наслідки обстрілу міста

«Трибунал щодо воєнних злочинів РФ потрібно проводити не у Нюрнбергу чи Гаазі, а в Маріуполі або Харкові. Відповідальні мають отримати серйозне покарання", - написав Рінкевичс в Twitter.

Він також наголосив на необхідності надати Україні союзниками ще більше зброї для самозахисту.

«Це не про провокування Росії, а про порятунок цивільного населення», - додав латвійський міністр.

Зазначимо, Міжнародний суд ООН у Гаазі виніс рішення у справі про війну Росії проти України. Суд зобов'язав РФ негайно припинити вторгнення в Україну. Наказ є обов'язковим для виконання Росією згідно з міжнародним правом.