Не межа: молочні продукти в Україні ще дорожачатимуть

Новини Вінниці / Не межа: молочні продукти в Україні ще дорожачатимуть

В Україні протягом останніх чотирьох місяців значно подорожчала молочна продукція. Але, в I кварталі 2022 року (січень, лютий, березень) ціни на молочку можуть зрости ще більше – до 8-10%.

«За прогнозами вчених «Інституту аграрної економіки», у середньому за всіма видами молокопродуктів зростання цін у I кварталі 2022 року може становити в межах 8-10%, за продуктами неглибокої переробки – на 3-5%. Тобто перевищить темпи зростання, які склалися у ІІ півріччі 2021 року», – розповів завідувач відділу Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Леонід Тулуш.

Експерт зазначає, що одна з ключових причин подорожчання, яке спостерігалося в останні місяці, – зростання вартості молока-сировини в Україні в ІІ півріччі 2021-го (майже на 12%).

«Зростання цін на молоко-сировину, яке становить від 60% до 80% у структурі собівартості молокопродуктів, є загальносвітовою тенденцією, як і щодо інших продуктів харчування», – вказав Тулуш.

Він зазначив, що в середньому в країнах ЄС молоко-сировина подорожчала на 16%. По державам зростання цін виглядає таким чином:

  • Польща – на 23%;
  • Нідерланди – на 20%;
  • Німеччина – більше 16%.

За словами Тулуша, основним фактором зростання цін на молоко-сировину було суттєве зростання цін на корми, які займають левову частку у собівартості виробництва молока. У свою чергу, подорожчання кормів пов'язане зі зростанням цін на світових сировинних ринках.

«В Україні зростання цін на молоко сировину посилюється зростанням частки використання більш якісного молоко-сировини, зокрема молока сорту екстра, яке більш як на 5% дорожче за молоко першого сорту, а також зниженням частки традиційно дешевшого молока від населення», – пояснює фахівець.

Що впливатиме на вартість молочки?

Молокопереробні підприємства у жовтні-грудні минулого року працювали з низькою рентабельністю, а деякі з них закінчили квартал зі збитками. Тому компанії зацікавлені у підвищенні цін на свою продукцію.

Крім того, стимулювати зростання цін перші три місяці року буде ціла низка факторів. Серед них:

  • девальвація гривні на початку 2022-го;
  • новий рівень цін на молокопродукти у Євросоюзі;
  • зростання цін на ключові складові собівартості продукції (сировина, енергоносії, пакувальні матеріали, зарплата).

Проте стримуватиме зростання цін низька покупна спроможність населення, відповідна політика торгових мереж щодо недопущення суттєвого підвищення цін на молокопродукти, низькі ставки ввізного мита та зростання обсягів субсидованого імпорту молокопродуктів із країн ЄС.

Як подорожчала продукція?

Молочка у нашій державі почала помітно дорожчати ще восени 2021-го. Якщо вартість 900 мл молока збільшилася на 1 грн, то кілограм творогу подорожчав майже на 5 грн.

Ще в жовтні 2021-го «молочний кошик» (сир, олія, кефір, молоко) коштував українцям 478,9 грн. А тепер за такий самий набір доведеться заплатити вже 516 грн. Наприклад:

  • масло подорожчало з 48,6 до 53,3 грн (200 гр);
  • молоко з 31,28 до 32,4 грн (за 900 мл);
  • кефір з 33,73 до 34,82 грн (за 950 мл);
  • сир з 49,31 до 51,1 грн (за 300 гр).

Далі буде.

Олеся Рудницька

11 лютого, 2022