Не має лічильника на газ? Плати втричі більше

Новини Вінниці / Не має лічильника на газ? Плати втричі більше

Вінничанам, та усім українцям, з 1 січня 2021 року збільшать втричі норматив на споживання газу. Однак, дане збільшення стосується лише тих сімей, які не встановили газові лічильники. Відповідно у них збільшаться і суми у платіжках.

Вінничанам, та усім українцям, з 1 січня 2021 року збільшать втричі норматив на споживання газу. Однак, дане збільшення торкнеться лише тих сімей, які не встановили газові лічильники. Відповідно у них збільшаться і суми у платіжках.

Згідно матеріалу OBOZREVATEL, дане нововведення стосуватиметься досить великої кількості родин. Точної цифри немає (лічильники встановлюють щодня), але ще кілька місяців тому в Міністерстві енергетики публікували пропозицію змінити нормативи, в якій зазначали, що лічильників на газ немає в 3,3 млн квартир.

Якщо нині сім'я з трьох осіб, яка користується тільки газовою плитою, має платити за 9,8 куба (3,28 на людину), то за граничними нормативами доведеться сплатити вже 29,4 кубометра (9,8 куба на людину). Наприклад, за чинним тарифом сума у платіжці може вирости з 29,1 до 87,3 грн. Тобто втричі.

Зараз в учасників ринку і профільних нардепів є загальне розуміння, що газ не відключатимуть. Замість цього постачальникам дозволять просто збільшити норматив до граничного.

Як розповів перший заступник голови комітету з енергетики та ЖКП Олексій Кучеренко, в законі справді зазначено, що з 1 січня 2021 року газ тим, у кого немає лічильника, взагалі повинні відключити. Але за відчуттями парламентаря, замість цього всього лише продовжать стару норму.

"У мене є відчуття, що дія закону, який дозволяє платити за газ не за лічильником, а виходячи з норми споживання, все ж в останню мить продовжать" – сказав Кучеренко.

Ірина Заіковата

24 серпня, 2020