Не грипом єдиним: цьогоріч вінничанам загрожує епідемія ще одного вірусного захворювання

Новини Вінниці / Не грипом єдиним: цьогоріч  вінничанам  загрожує епідемія ще одного вірусного захворювання

В новому епідсезоні 2017-2018 років на Вінниччині прогнозують епідемію кору

Вінниччині цьогоріч загрожує епідемія кору. "Бушуватиме" вірус наприкінці року, однак обертів, за прогнозами медиків, набере вже на початку 2018-го. Про це "NaПарижі" розповів завідуючий  відділом епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань Державної установи "Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ України" Степан  Томин.

Торік на Вінниччині не було зареєстровано жодного випадку  захворювання на кір. А з початку цього року в області захворіли понад два десятка вінничан. Хоча порівняно з Івано-Франківською, Одеською та Тернопільською областями, де хворих сотні, наш регіон поки що "легко відбувся".

"Для кору та ряду інших інфекцій, як кашлюк, епідемічний паротит і краснуха, притаманна так звана циклічність перебігу, коли за роками відносного "епідемічного благополуччя" і реєстрації низької захворюваністі, або взагалі відсутністі таких випадків, йдуть роки  інтенсивного зростання кількості захворілих на кір. Саме 2017-2018 роки для Вінниччини - це роки чергового циклічного зростання, оскільки останні спалахи реєструвалися чотири роки тому. До кінця року рівень захворюваності на території Вінниччини не буде таким високим, як наприклад, в Одеській, Тернопільській чи Івано-Франківській областях. Більш інтенсивне поширення інфекції  ми очікуємо в наступному році, але тим не менше, осінні і зимові місяці сприятимуть поширенню кору", - зазначив Степан Томин.

Також спалахи кору повязані із низьким рівнем вакцинації.  Це при тому, каже Степан Томин,  що вакцин для щеплень Вінниччина має вдосталь.

"Кір відноситься  до інфекцій, які керуються засобами імунопрофілактики. На превеликий жаль, протягом останніх років не тільки на Вінниччині, а й в Україні значна кількість дітей не отримувала щеплення від цієї інфекції через брак вакцини. Сьогодні ситуація із забезпеченням вакцини набагато краща. Лікувально-профілактичні заклади Вінницької області на 100% забезпеченні препаратом для профілактики цієї інфекції. За останніми даними 75% дітей, які підлягають щепленню в цьому році і які не були вакциновані  в попередні роки, вже отримали щеплення проти кору. Ця робота повинна бути продовжена більш інтенсивно", - каже посадовець.

Епідеміолог радить не лише вакцинувати дітей, а робити щеплення проти кору і  дорослим, щоб уберегти самих себе. Іншого засобу  профілактики кору немає.

"Обовязкові щеплення проти кору робляться після народження, ревакцинація потрібна в 6 років. Якщо дитина отримала щеплення - це не є 100% гарантією, що хвороби не буде. Як правило, вакциновані діти переносять досить легку форму недуги. У нещеплених хлопчиків та дівчаток досить часто  виникають ускладнення.  Рекомендовано щеплення і дорослим, однак в активному віці, до 30 років, коли організм більш активніше виробляє антитіла до введених вакцин", - наголосив Степан Томин.

Саша Григоровська

Антон Булгаков

21 жовтня, 2017