НБУ озвучив прогноз щодо цін на паливо

Новини Вінниці / НБУ озвучив прогноз щодо цін на паливо

У Національного банку України очікують стабілізації цін на пальне. Але зниження не прогнозують.

Про це йдеться у Макроекономічному та монетарному огляді НБУ (на червень 2022 року).

«Основні причини дефіциту - руйнування російськими загарбниками паливної інфраструктури та НПЗ, блокування портів, дорожча та триваліша логістика», - вказується в огляді.

Варто дещо прояснити ситуацію. До початку повномасштабної війни до 90% всього палива мало білоруське чи російське походження. Тобто в України була максимальна залежність від поставок з країн-агресорів. Переналаштування ринку за умови держрегулювання та знищення Кременчуцького заводу зайняло час.

 

У НБУ нагадали, що 17 травня уряд ухвалив рішення відмовитися від державного регулювання цін на пальне, щоб оператори ринку могли наситити український ринок нафтопродуктів. І процес пішов…

 

«Водночас світові ціни на нафту залишаються високими - зросли до 121 долар за барель. Як наслідок, очікується стабілізація цін на пальне, проте на високому рівні», - прогнозують в НБУ.

Зазначимо, наразі ситуація з паливом в Україні почала поліпшуватися. Черги на заправках як і раніше є, але бензин можна купити по 50-52 гривні за літр, дизпаливо по 55-58 гривень.

Олег Верлан

7 червня, 2022