Національний український одяг: данина традиціям та сучасний тренд

Новини Вінниці / Національний український одяг: данина традиціям та сучасний тренд

Існує багато речей, що віддзеркалюють особливості нашої культури, тісно переплетені з її мовою, культурою, традиціями та віруваннями. В останні роки національна самобутність переживає друге народження, тому так багато її елементів можна зустріти у нашому повсякденному житті.

 

Існує багато речей, що віддзеркалюють особливості нашої культури, тісно переплетені з її мовою, культурою, традиціями та віруваннями. В останні роки національна самобутність переживає друге народження, тому так багато її елементів можна зустріти у нашому повсякденному житті. Традиційний вишитий одяг від українського виробника= користується великою популярністю не тільки в нашій країні, а й за її межами. Цікаві фасони, яскраві, особливі візерунки вишиванок відомі у багатьох країнах. 

 

Народне вбрання та сьогодення, особливості та характерні риси

 

За певних періодів одяг в українському стилі вийшов із повсякденного вжитку, залишились лише декоративні елементи та традиції вдягати деякі елементи на свята. Здебільшого національна символіка використовувалась у творчості. А повний образ використовували лише тоді, коли зустрічали хлібом-сіллю поважних гостей у нашій країні. Та це стрімко змінюється. Український одяг можна умовно поділити на три типи:

  • Повсякденний. Його на ринок завозять вітчизняні компанії. У дизайні вони спираються на моду Заходу та Європи. Це допомагає створити конкурентну продукцію, а костюми, сукні, сорочки українського виробництва продаються в усьому світі. Чимало брендових мереж можна зустріти і у нас, наприклад, https://svarga.ua/cholovikam/;
  • Дизайнерські вбрання для тих, хто любить ексклюзив. Його купують для свят, весіль, виступів, сцени, масштабних урочистих заходів. Є також якісні речі з оздобленням, виконаним вручну. Можна знайти досить незвичні фасони для блуз, сорочок, піджаків, спідниць;
  • Етнічний. Цікавий вид тим, що втілює головні національні риси та особливості. Бавовна, льон, трикотаж – все це може бути прикрашене вишивкою, кольоровими стрічками, принтами, іншими елементами, що яскраво нагадують про стиль стародавнього українського одягу, адаптований під сучасні тенденції.

Найбільш популярним придбанням сьогодні можна вважати чоловічі і жіночі вишиванки. Вони продаються у онлайн-магазинах, відомих бутиках, спеціальних крамницях або на ринках по всій країні. Сорочки випускають порівняно невеликими партіями, вишивка на них нанесена за допомогою спеціальної машинки. Стиль, фасон, кольорова гама давно вийшли за межі усталених, сучасні виробники гнучко підлаштовуються під вимоги цільової аудиторії, створюється багато моделей для молоді, а вишивку можна побачити не тільки на одязі, а й на сумках,  рюкзаках, численних аксесуарах.

 

Ви можете без проблем знайти для себе будь-який вид одягу, що поєднав національні мотиви та новітні тенденції. Комфортний крій, тканина, що прослужить довго, якісна вишивка або принти будуть тішити око не один рік. Не відмовляйте собі у задоволенні стати частиною цього світу та придбати дещо особливе.

 

admin

30 жовтня, 2023