Нацбанк звинувачує олігарха Олега Бахматюка у навмисному знищенні Браїлівського цукрозаводу на Вінниччині

Новини Вінниці / Нацбанк звинувачує олігарха Олега Бахматюка у навмисному знищенні Браїлівського цукрозаводу на Вінниччині

Національний банк України звернувся до правоохоронців щодо навмисного пошкодження заставленого майна – Браїлівського цукрового заводу на Вінниччині. Про це йдеться у повідомленні пресслужби НБУ.

Національний банк України звернувся до правоохоронців щодо навмисного пошкодження заставленого майна – Браїлівського цукрового заводу на Вінниччині. Про це йдеться у повідомленні пресслужби НБУ.

Завод у заставу Нацбанку ще у 2014 році надало ТОВ «Кристал», пов’язане із власником великого агрохолдингу та низки банків Олегом Бахматюком, для отримання кредиту на рефінансування банку для ПАТ «КБ «Фінансова ініціатива». У заставу були передані будівлі та споруди заводу загальною площею 23 тисяч квадратних метрів.  

«Невдовзі позичальник припинив обслуговування наданого кредиту, внаслідок чого НБУ розпочав процес судового стягнення боргу. Національний банк отримав наказ господарського суду Вінницької області від 2 жовтня 2019 року щодо звернення стягнення на зазначене майно через його примусовий продаж на прилюдних торгах та розпочав його виконання. Проте замість того, щоб співпрацювати з Національним банком щодо погашення заборгованості за кредитом рефінансування, ТОВ «Кристал» своєю бездіяльністю допустило псування заставленого майна, що призвело до зменшення його вартості в процесі примусового стягнення», - йдеться у повідомленні НБУ.

«Більшості будівель завдано значної шкоди внаслідок вирізання обладнання цукрового заводу, яке було вмонтовано в будівлі. Водночас окремі будівлі зруйновано, що значно зменшує ринкову або ж початкову вартість майна на торгах та, відповідно, суму коштів від його продажу, що має надійти на погашення кредиту рефінансування», – проінформував начальник відділу супроводження виконавчого провадження Управління роботи з проблемними активами Євген Булавін.

Національний банк не виключає причетності керівництва ТОВ «Кристал» до навмисного пошкодження заставленого майна. У зв’язку з цим подано відповідне звернення до правоохоронних органів про вчинення кримінального правопорушення.

Сам Олег Бахматюк стверджує, що останнім часом силовики під керівництвом генпрокурора Руслана Рябошапки його «безпідставно тероризують». Про це він наприкінці минулого року навіть писав у своєму відкритому зверненні до президента Володимира Зеленського.