Наслідки удару у напрямку Дністровської ГЕС: у Молдові через уламки російської ракети висилають дипломата РФ

Новини Вінниці / Наслідки удару у напрямку Дністровської ГЕС: у Молдові через уламки російської ракети висилають дипломата РФ

МЗС Молдови оголосило одного співробітника посольства Росії персоною нон грата. Таке рішення стало наслідком падіння уламків російської ракети на молдовське село. Кишинів відреагував через кілька годин після НП.

Рішення про вислання молдовське МЗС довело до посла Росії Олега Васнецова.

«Під час було підтверджено, що ракетні обстріли сусідньої країни призводять до подальшої ескалації безпекових ризиків, а громадяни нашої держави дедалі більше відчувають на собі катастрофічні наслідки війни. Було відзначено, що атаки на енергетичну інфраструктуру України також створюють усе більші загрози енергетичній безпеці країни», – зазначається в повідомленні.

Як наслідок, співробітник посольства РФ у Кишиневі повинен буде залишити територію Молдови. Про кого саме йдеться, не уточнюється.

Нагадаємо, що вранці 31 жовтня МВС повідомило, що на територію Молдови впали фрагменти ракети, збитої сьогодні вранці українською зенітною системою після атаки безпілотника на Дністровську греблю на українській території. Уламки впали за 1 км від греблі в селі Наславча. У будинках Наславчі вибило вікна. Постраждалих немає.

Зазначимо, росіяни завдали ударів ракетами по об’єктам Дністровських ГЕС та ГАЕС. Одну з них було збито на прикордонній території на Вінниччині. Станції розташовані на межі Вінницької, Чернівецької областей і Молдови.

За словами голови Чернівецької ОВА Руслана Запаранюка, від удару на території об'єкту сталася пожежа. Її локалізувати. Відомо, що 8 працівників и незначні пошкодження, проте медичної допомоги не потребують.

Він також зазначив, що російські ракети завдали значної шкоди енергосистемі не лише регіону, а й України.

Зауважимо, що у МЗС Молдови не зафіксували порушення повітряного простору Молдови ракетами, оскільки на території республіки впали лише фрагменти ракети, збитої українськими ППО. За інформацією прикордонників, гребля не постраждала і немає жодної загрози затоплення району.

Олег Верлан

31 жовтня, 2022