Наслідки масованого ранкового ракетного удару по українським містам: постраждали десятки людей

Новини Вінниці / Наслідки масованого ранкового ракетного удару по українським містам: постраждали десятки людей

З ранку 8 січня Повітряні сили повідомили про злет 11 стратегічних бомбардувальників Ту-95МС з району Каспійського моря та носія «Кинлджалів» Міг-31К. Росіяни почали кількома хвилями запускати ракети. Також окупанти били й балістикою із захопленого Криму. Вибухи пролунали у Дніпрі, Харкові, Запоріжжі, на Хмельниччині працювала ППО. Ракетний удар було також завдано по Кривому Розі.

Очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов зазначив, що окупанти завдали мінімум 4 удари по Харкову. Тип озброєння встановлюється.

Виникла пожежа на промисловому об'єкті та постраждала 53-річна жінка. У місті пошкоджені підприємство та навчальний заклад.

«Цього ранку ворог бив по промисловим обʼєктам міста. Є пожежа та на даний момент одна постраждала жінка. Пожежу вже гасять наші рятівники, з пораненою працюють медики», - написав мер Харкова Ігор Терехов.

Крім того, в Харківській області росіяни влучили у приватний будинок в м. Зміїв. За даними від ОВА, з-під завалів будинку у Змієві дістали двох чоловіків.

З-під завалів будинку в Змієві на Харківщині рятувальники дістали тіло 63-річної жінки, повідомили в обласній прокуратурі.

У Запоріжжі прогриміли 5 вибухів, є «прильоти» по житлових районах, вже відомо про поранених.

«Внаслідок ракетної атаки станом на 08:00 відомо про двох постраждалих - чоловіка та жінку. Інформація попередня та може доповнюватися», - зазначив голова Запорізької ОВА Юрій Малашко.

За словами голови ОВА, місто було під комбінованою атакою крилатих та балістичних ракет з різних напрямків у обласному центрі пролунало загалом 5 вибухів.

Наразі відомо про влучання ракет у житлові райони - на відкриті території та поруч із будинками. На місцях ударів працюють оперативні та рятувальні служби.

Голова Ради оборони Кривого Рогу Олександр Вілкул повідомив про масовану ракетну атаку на місто. Щодо наслідків ракетної атаки він поки не проінформував. Інших обстрілів у Криворізькому районі не було.

 Пошкоджено торгівельний центр та понад два десятки приватних будинків. Є поранений та загибла.

Чули вибухи у Дніпрі. У сусідньому Новомосковську Дніпропетровської області вибухом перевернуло маршрутку, вже відомо про десятки поранених.

«У місті, попередньо, 24 постраждалих. З них п'ятеро – діти. Хлопчики 4 і 8 років. Та дівчата 11, 16 та 17 років. Всі у лікарні в стані середньої тяжкості», - розповів голова ОВА Сергій Лисак.

Крім того, за даними ОВА, пошкоджені три адмінбудівлі, дві заправки, п'ятиповерхівка, авто.

Жителів Старокостянтинова й Шепетівки місцева влада закликали перебувати в укриттях.

«Сьогодні Хмельниччина прокинулася від ударів рашистів. Внаслідок атаки в області пролунало щонайменьше 6 вибухів. На місцях ударів працюють оперативні та рятувальні служби», - повідомили у Хмельницькій ОВА.

Обладміністрація пообіцяла деталі надати згодом. Є загиблі.

P.S. Через ракетний удар по Україні 8 січня 34 людей поранено, ще 4 загинули.

Ввечері 7 січня окупанти «Шахедами» атакували Одещину. За словами голови Одеської ОВА Олега Кіпера, «7 дронів в небі над нашим регіоном знищили сили ППО». в Одеському районі впали уламки одного зі збитих безпілотників.

«Спалахнула пожежа, яку було оперативно ліквідовано. Руйнувань та постраждалих немає», - додав Кіпер.

Олег Верлан

8 січня, 2024