Наслідки блекаута: у Вінниці хірурги рятували життя хлопчика завдяки дизель-генератору

Новини Вінниці / Наслідки блекаута: у Вінниці хірурги рятували життя хлопчика завдяки дизель-генератору

Вчора, 23 листопада, під час чергового ракетного обстрілу терористами критичної інфраструктури, як і вся країна, лікарні Вінницької області залишилися без світла. У той час хірурги дитячої обласної лікарні рятували 11-річного хлопчика з гострим флегмонозним апендицитом. Завдяки альтернативному виду живлення операція не була скасовано. Пацієнт одужує.

Про це повідомляє департамент охорони здоров'я та реабілітації Вінницької ОДА.

«Наш заклад працював на дизель-генераторах, тому освітлення в операційній було таке ж як зазвичай. Операція пройшла успішно, пацієнт почувається добре», - зазначив директор КНП «Вінницька обласна дитяча клінічна лікарня» Василь Паненко.

Центр нефрології та діалізу обласної лікарні ім. Пирогова отримував воду зі свердловини. Обласна клінічна лікарня ім. Пирогова під час вимкнення світла також автоматично перемкнулися на дизель-генератори. Як зазначив директор закладу Олександр Жупанов, це забезпечило безперебійну роботу лікарні.

Завідуюча Центром нефрології та діалізу обласної лікарні ім. Пирогова Наталя Пивоварова розповіла, що після вимкнення світла й припинення постачання води відразу запрацював дизель-генератор. Тому пацієнти у центрі не відчули жодного дискомфорту.

«Завдяки роботі дизель-генератора у нас за лічені хвилини ввімкнулося світло. Також в кранах не було води, але ми перемкнулися на постачання води зі свердловини. Гемодіаліз повністю працював поки енергетики відновлювали електропостачання», - зазначила Н.Пивоварова.

Хірургам обласної лікарні ім. Пирогова також довелося завершувати операції уже при роботі дизель-генераторів.

«Дякую усім керівникам закладів і медикам, які вчора спрацювали як єдиний злагоджений механізм. Русня нас не зламає, бо ми на своїй землі! Дякую енергетикам, які так швидко спрацювали й відновили електропостачання в наших лікарнях. Сьогодні усі заклади працюють, є лікарні де ще є перебої з електроенергією, але ситуація контрольована і наш департамент постійно на зв’язку із закладами», - відзначила директорка департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА Ольга Задорожна.

Олеся Рудницька

24 листопада, 2022