«Нашестя» їжаків: у Вінниці полюбляють селфі з тваринкою, а її голки можуть заразити сказом

Новини Вінниці / «Нашестя» їжаків: у Вінниці полюбляють селфі з тваринкою, а її голки можуть заразити сказом

Принаймні, у Вінниці серед «вишенських» багатоповерхівок мешкають сотні їжаків. Мімішних на перших погляд тваринок не лякає міський гамір. І люди теж, особливо ввечері, коли їжаки «виходять на прогулянку», не відмовляють собі у тому, аби погратися з «комочками» голок. Проте, виявляється, саме ці тварини небезпечні, адже можуть стати джерелом сказу.

Про це повідомляє Вінницька лікарня швидкої допомоги.

«Всі завжди розчулюються від фоточок у соцмережах з їжачком, якого вловили на дорозі біля магазину чи на дачі. Сезон, на «Вишеньці» біля парку можна побачити з десяток їжаків за вечірню прогулянку.

А тепер по суті. Є лише одна хвороба зі 100% летальністю, і це сказ. Переносниками сказу крім очевидних собак, котів, лисиць і кажанів, , є також і такі мімішні їжаки. І це зовсім не анімешний «бєшений їжак», як багато хто уявляє собі», - йдеться у повідомленні.

Особливість інфікування від цих тваринок у тому, що не обов'язково бути вкушеним скаженим їжаком, щоб «підхопити» сказ. Достатньо вколотися об його голки.

«Їжаки часто є переносниками сказу, але самі при цьому не заражені. Тобто це може бути звичайний мімішний їжачок, який тебе повільно (або швидко) вбиватиме. Залежить від швидкості формування у цитоплазмі нейронів і клітин специфічних структур – тілець Бабеша-Негрі. А після того, як розвивається світло- та водобоязнь – не виживає вже ніхто», - запевняють у закладі.

Тому медики радять краще не чіпати і не брати їжаків в руки. Якщо ж вам вже так захотілось селфі, то беріть їжаків не голими руками, а через товсту куртку чи рушник. Щоб не травмуватися.

Олеся Рудницька

18 травня, 2023