Нарешті. У Вінниці накрили зухвалий дует шахраїв, які організували страхову компанію

Новини Вінниці / Нарешті. У Вінниці накрили зухвалий дует шахраїв, які організували страхову компанію

У Вінниці аферисти створили страхову компанію, через яку видурювали кредитні гроші в людей. Наразі слідству відомо, що від їх дій постраждало щонайменше 35 вінничан та мешканців області. Розслідування триває.

Зазначимо, що про цю аферу NaПарижі та інші ЗМІ писали на початку лютого 2022-го, а «Гроші» навіть «знімали» навіть відеорозслідування.  

Як повідомляють у відділі комунікації поліції Вінницької області, правоохоронці задокументували діяльність групи шахраїв.

досудовим розслідуванням встановлено, що до складу групи входило двоє осіб. Організував її 36-річний вінничанин, раніше судимий за вчинення корисливих злочинів. Шахрай та його 22-річна спільниця, представляючись працівниками страхової компанії, підшукували довірливих громадян для участі в програмі страхування фінансових ризиків.

Потерпілі отримували в банках кредитні кошти, які перераховували та особисто передавали зловмисникам з метою отримання винагороди за участь у «програмі страхування». При цьому шахраї обіцяли людям, що кредитні кошти «страхова компанія» поверне банкам.

Крім грошей, потерпілі брали у кредит дороговартісну техніку, яку правопорушники обіцяли реалізувати та вкласти отримані кошти в програму. Таким чином шахраї незаконно заволоділи коштами та майном людей у особливо великих розмірах. Мова про як мінімум 11 мільйонів.

Днями поліцейські провели 13 санкціонованих обшуків за місцем роботи та проживання зловмисників, їх родичів, знайомих з метою документування протиправної діяльності та вилучили мобільні телефони, сім карти, побутову техніку.  

Фігурантці злочину 18 липня слідчі обласного главку поліції Вінниччини повідомили про підозру. Відносно іншої учасниці злочинної групи – молодої жінки - проводяться слідчі дії.

За цим фактом розслідується провадження за ч. 2, 3 та 4 ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство). За таке правопорушення передбачено до 12 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Наразі у поліції стверджують, що організатор злочинної групи причетний до ще двох злочинних схем з метою привласнення коштів громадян шляхом зловживання їх довірою та обману. Разом з подільниками він зареєстрував фіктивні клініки з надання платних послуг з використання допоміжних репродуктивних технологій методом сурогатного материнства, а також агентство з працевлаштування за кордоном. Скандал щодо такого випадку у Вінниці був гучним, адже пов'язаний з ошуканими клієнтами з-за кордону.  

Наразі розслідування завершені, справи знаходяться в суді.

Макс Мельник

19 липня, 2022