Нардепи від Вінниччини не захотіли говорити про розвиток самоврядування із представниками громад (ФОТО, ВІДЕО)

Новини Вінниці / Нардепи від Вінниччини не захотіли говорити про розвиток самоврядування із представниками громад (ФОТО, ВІДЕО)

Сьогодні, 20 листопада, у Вінниці відбулось засідання регіональної платформи з політичного діалогу РВ Асоціації міст України. Тема зібрання – «Законодавче забезпечення розвитку місцевого самоврядування в Україні та на регіональному рівні». Дуже чекали на засіданні народних депутатів від Вінниччини, адже говорити мали саме про «законодавче забезпечення…». Втім народні обранці від усіх восьми округів області зустріч проігнорували. У когось причини були поважні, хтось взагалі не відреагував на запрошення…

Сьогодні, 20 листопада, у Вінниці відбулось засідання регіональної платформи з політичного діалогу РВ Асоціації міст України. Тема зібрання – «Законодавче забезпечення розвитку місцевого самоврядування в Україні та на регіональному рівні». Дуже чекали на засіданні народних депутатів від Вінниччини, адже говорити мали саме про «законодавче забезпечення…». Втім народні обранці від усіх восьми округів області зустріч проігнорували. У когось причини були поважні, хтось взагалі не відреагував на запрошення…

У програмі заходу левову долю часу планувалось відвести інформації від народних депутатів про їхню законодавчу діяльність. Насамперед – у сфері самоврядування. З словами виконавчого директора Регіонального відділення Асоціації міст України Владислава Філатова, тільки троє з усіх запрошених нардепів попередили, що не зможуть прийти: в Ірини Борзової невідкладні справи на окрузі, Лариса Білозір зараз у Сполучених Штатах, у відрядженні перебуває і Микола Кучер. Решту народних обранців – Геннадія Вацака, Анатолія Драбовського, Олега Мейдича, Максима Пашковсього та Петра Юрчишина дуже хотіли послухати мери міст та голови об’єднаних громад. Але так і не почули. Тому ділилися своїми проблемами із керівництвом міста Вінниці та області.    

Чи не найгострішим питанням для самоврядців, за словами мера Вінниці Сергія Моргунова, донедавна було збереження в місцевих бюджетах акцизу з продажу пального. Варто віддати належне нардепам від Вінниччини – питання вдалося «закрити», в тому числі, завдяки їм.

«Але ще дуже гострими й актуальними для місцевого самоврядування залишаються питання, що стосуються позик, різниці в тарифах, субвенцій на освіту, охорону здоров’я тощо. Є проблеми і в частині адміністративно-територіального устрою, і подальшого об’єднання громад. Я мав надію, що ми депутатам зможемо донести інформацію щодо можливості утворювати ОТГ в межах кількох районів. Сьогодні така проблема є, наприклад, у Вороновиці, Якушинцях, Луці-Мелешківській», - зазначив Сергій Моргунов.

Корисно, за його словами, народним депутатам було б послухати думку самоврядців і щодо запровадження ринку землі. Адже невдовзі – голосування щодо відміни мораторію у другому читанні та в цілому. Дискусії, я очікується, будуть набагато гострішими, ніж перед голосуванням цього законопроекту за основу.  

Голова Вінницької ОДА Владислав Скальський також вважає, що якість і результативність засідання регіональної платформи була б значно кращою, якби народні депутати не проігнорували зібрання. Зупинився голова ОДА, зокрема, на проблемах із плануванням бюджетів громад на наступний рік. 

«Бюджет наступного року буде складним. Це точно. Базова дотація в області зменшилась більше ніж на 300 мільйонів. Це, в принципі, органічний процес. З одного боку багато міст і сіл стали вже об’єднаними громадами, а з іншого боку – очікуємо таке ж їх саме фінансування з боку держави… Дуже багато роботи є у плані оптимізації освітньої мережі та закладів охорони здоров’я. Просто очікувати на фінансування неоптимізованих структур – складно, бо в держави є величезне боргове навантаження яке необхідно обслуговувати. Є багато інших викликів, які пов’язані з трансформацією країни», - сказав В.Скальський.

 «Шкода, що немає кому поставити питання із законодавчої гілки влади, - зауважив заступник голови Вінницької облради Михайло Кременюк. - У нас дуже багато питань: ми зараз всі живемо в «догадках»: як буде далі проходити реформування, коли будуть вибори, яким буде територіальний устрій і багато інших питань. Усе ми черпаємо із ЗМІ, але хотілося б почути це «з перших вуст» - від народних депутатів. Мене, наприклад, турбують питання обласного бюджету, бо вже видно, що буде знижено дотації на освіту й медицину – на третинну ланку. З квітня ці заклади фінансуватимуться уже з НСЗУ, тому видатки заплановані тільки на перший квартал. Далі кожен зароблятиме сам на себе, але, на мою думку, для цього потрібен довший перехідний період».  

Загалом, судячи з розповіді міського голови Ладижина Валерія Коломєйцева, який має чималий досвід спілкування з різними урядами України, у нинішньому Кабміні та окремих міністерствах, бачити представників самоврядування не надто раді. Розчарувало досвідченого мера в ставлення народних депутатів до сьогоднішнього зібрання у Вінниці.     

«Ми не шукаємо конфліктів з центральною владою, ми шукаємо порозуміння…. Щодо народних депутатів від Вінниччини, то вони зайняті іншим… До виборів ще далеко, тому ми їх, мабуть років два-три ще не побачимо тут. Потрібно нам сформувати делегацію і поїхати до них у Київ, зібрати їх там, сісти і виробити якусь позицію», - зазначив В.Коломєйцев.

Податок на нерухомість, на землю, оптимізація закладів освіти та медицини, подальше об’єднання громад, зміни в адміністративно-територіальному устрої, реформування органів виконавчої влади на місцях – ці та багато інших питань міські голови та очільники сільських і селищних ОТГ Вінниччини змушені були вкотре обговорити у своєму колі. Але сподіваються, що народні депутати, все ж, колись поділяться з ними своїми законодавчими планами.   

Новини Вінниці / Нардепи від Вінниччини не захотіли говорити про розвиток самоврядування із представниками громад (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Нардепи від Вінниччини не захотіли говорити про розвиток самоврядування із представниками громад (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Нардепи від Вінниччини не захотіли говорити про розвиток самоврядування із представниками громад (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Нардепи від Вінниччини не захотіли говорити про розвиток самоврядування із представниками громад (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Нардепи від Вінниччини не захотіли говорити про розвиток самоврядування із представниками громад (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Нардепи від Вінниччини не захотіли говорити про розвиток самоврядування із представниками громад (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Нардепи від Вінниччини не захотіли говорити про розвиток самоврядування із представниками громад (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Нардепи від Вінниччини не захотіли говорити про розвиток самоврядування із представниками громад (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Нардепи від Вінниччини не захотіли говорити про розвиток самоврядування із представниками громад (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Нардепи від Вінниччини не захотіли говорити про розвиток самоврядування із представниками громад (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Нардепи від Вінниччини не захотіли говорити про розвиток самоврядування із представниками громад (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Нардепи від Вінниччини не захотіли говорити про розвиток самоврядування із представниками громад (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Нардепи від Вінниччини не захотіли говорити про розвиток самоврядування із представниками громад (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Нардепи від Вінниччини не захотіли говорити про розвиток самоврядування із представниками громад (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Нардепи від Вінниччини не захотіли говорити про розвиток самоврядування із представниками громад (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Нардепи від Вінниччини не захотіли говорити про розвиток самоврядування із представниками громад (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Нардепи від Вінниччини не захотіли говорити про розвиток самоврядування із представниками громад (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Нардепи від Вінниччини не захотіли говорити про розвиток самоврядування із представниками громад (ФОТО, ВІДЕО)