Нардеп з Вінниці подав законопроєкт щодо штрафів за ЛГБТ-символіку

Новини Вінниці / Нардеп з Вінниці подав законопроєкт щодо штрафів за ЛГБТ-символіку

До Верховної Ради 19 листопада вдруге подано законопроєкт про штрафи за пропаганду гомосексуалізму та трансгендеризму. Згідно з ним, забороняється використання ЛГБТ-символіки, демонстрація фільмів на цю тему та публічні прояви стосунків між людьми однієї статі. Серед авторів документу нардеп від «Слуги народу» з Вінниці Анатолій Драбовський.

У законопроєкті йдеться, що пропагандою «гомосексуалізму» слід вважати використання ЛГБТ-символіки, публічне визнання одностатевих стосунків «одним із варіантів норми», публічний заклик участі в стосунках сексуального характеру між людьми однієї статі, фільми та книги на цю тему. Також згідно із законопроєктом, пропагандою одностатевих стосунків є «їх публічна демонстрація».

Штрафувати пропонують і за пропаганду «трансгендеризму». У тексті йдеться, що це реклама гормональної терапії чи хірургічної операції зі зміни статі, та те ж «публічне визнання трансгендеризму».

Співавторами документу є нардепи Г.Мазурашу, А.Драбовський, С.кузьміних, В.М'ялик, А.Культенко.

Втім правозахисники вже заявляють, що законопроєкт порушує право на свободу слова, на мирне зібрання, честь та гідність людини. Також він суперечить праву на здоров'я для трансгендерних людей. Більш того, визначення «пропаганди» прописане так, що будь-який прояв стосунків між людьми однієї статті може підпадати під нього. Приміром, дівчата полюбляють цілуватися. У документі – це прояв…

Згідно із законопроєктом, пропаганда каратиметься штрафом від 17 тисяч для фізичних осіб, та від 51 тисячі гривень для юридичних, 85 — тисяч для посадовців. 

Зазначимо, серед вінничан неоднозначне ставлення до цієї теми. Представники окремих громадських організацій категорично проти, інші – за. Більшість населення не переймається цим.

Олег Верлан

25 листопада, 2021