Нардеп від «Слуги народу» Пашковський каже про тиск, аби примусити скласти депутатський мандат

Новини Вінниці / Нардеп від «Слуги народу» Пашковський каже про тиск, аби примусити скласти депутатський мандат

На називаючи конкретним прізвищ, нардеп-мажоритарник від «Слуги народу» Максим Пашковський, обраний по 11-му «вінницькому» округу, звинуватив недоброзичливців у тиску задля того, аби він склав депутатський мандат. Нібито саме тому, вінничанин став фігурантом замовної «антикорупційної справи», а відповідні органи навіть не дозволяють використати право на захист.

Як повідомили у Вищому антикорупційному суді, 31 січня було призначене судове засідання за обвинуваченням нардепа у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого  ч. 1 ст. 366-2 (декларування недостовірної інформації) КК України.

На судове засідання депутат вкотре не з’явився. Колегія суддів ВАКС постановила здійснити привід обвинуваченого до Вінницького міського суду для участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції з Вищим антикорупційним судом або шляхом забезпечення його участі в режимі відеоконференції із застосуванням власних технічних засобів.

У декларації за 2020 рік нардеп не вказав квартиру вартістю близько 2 млн грн, яку він орендував протягом року. Відповідними органами його дії кваліфіковано за ч. 1 ст. 366-2 КК України (у редакції Закону України від 04.12.2020 № 1074-ІХ). У грудні 2022 року обвинувальний акт стосовно нардепа скеровано до ВАКС для розгляду по суті.

Після розголосу у медіа прізвища парламентаря Максим Пашковський опублікував у facebook «звернення до представників ЗМІ», в якому сказав, що на нього «останні декілька місяців» триває «неправомірний незаконний тиск з метою здати мандат народного депутата» для того, аби «послабити повністю проукраїнську позицію партії «Слуга народу», уряду України та Президента України Володимира Зеленського в стінах Верховної Ради України».

«Не секрет, що багато важливих пакетів рішень щодо гуманітарної та військової допомоги мають бути схвалені народними депутатами України. Тому будь-які незаконні дії, які ослабляють спроможність Верховної Ради приймати такі рішення, я вважаю спробою дестабілізувати українське суспільство, українську економіку та Україну як країну, що веде війну з окупаційними військами росії. А незаконні дії будь-кого, хто спрямовує ці дії на руйнування більшості у Верховній Раді в умовах воєнного стану, викликають надзвичайно великі підозри та змушують думати, чи це не дії, що грають на руку ворогу?», - зазначив народний обранець.

За його словами, слідство порушує його процесуальні права, відмовляючи у реалізації права на захист.

«Мені відмовлено на стадії дізнання у всіх моїх клопотаннях - про залучення свідків, доказів, документів, що мають значення у цій ситуації. Кримінальну справу щодо мене вважаю сфабрикованою. Такою, що не відповідає ні букві закону, ні нормам справедливості, ні жодному логічному поясненню, крім бажання окремих осіб вислужитися перед керівництвом та причин, що названі вище», - пояснив М.Пашковський.

Парламентар зауважив, що йому «не дають можливості спокійно взяти участь в похованні близької людини», «нормально працювати у Верховній Раді», «нормально лікуватися у закладі охорони здоров'я та постійно тиснуть на все моє оточення з однією метою: зробити з Пашковського злочинця номер один».

«Прокуратура постійно робить запити на привід мене у суд, хоча ніяких вагомих причин для цього немає. Я щось не розумію. У нас всі кошти Януковича повернуті в Україну? У нас всі поплічники режиму росії вже знайдені та засуджені? Що це за дріб'язкове махання шашками під час війни? Подаю запити у СБУ та звертаюся до представників ЗМІ: ви хоч іноді перевіряйте інформацію перед тим, як поширювати принизливі для України повідомлення про «героїзм» деяких кабінетних «героїв», яким за своїм бажання вислужитися уже не вистачає сил читати кодекси», - зазначив парламентар.

М.Пашковський наголосив, що має намір «захищатися в цьому театрі бюрократичного абсурду» і має наміри «серйозно взятися за цю справу в публічному просторі, щоб виборці побачили на що насправді витрачаються гроші платників податків замість того, щоб займатися боротьбою зі справжньою корупцією».

«Мене вражають своєю нахабністю спроби тиску на мене, але я далі працюю в підтримку партії, Президента України і усіх тих, хто вболіває ЗА Україну, а не за своє бюрократичне крісло», - вказав нардеп.

Олег Верлан

31 січня, 2023