Нардеп Ірина Борзова: Ми повинні бути сильними, щоб боротись на двох фронтах – війна та коронавірус

Новини Вінниці / Нардеп Ірина Борзова: Ми повинні бути сильними, щоб боротись на двох фронтах – війна та коронавірус

Лікарні Вінниччини поступово забезпечують засобами захисту, влада скорочує видатки щоб підтримати медицину і оборону

30 березня на лікарні Вінницької області передали 9000 респіраторів найвищого ступеню захисту та 1200 захисних біохімічних костюмів для медиків. Це частина другої партії вантажу з Китаю, про який домовились Офіс президента України та дипломати. Також на днях Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ має отримати вже другу партію тест-систем полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР-тести), які дають достовірний результат і виявляють хворобу на 4 день.

Про це повідомила народна депутатка Ірина Борзова.

«Україна з часів незалежності вперше зіштовхнулась із загрозою масового поширення інфекції. В нас йде війна, а тепер ще й коронавірус. Влада працює централізовано, тому що потрібно все і в великій кількості для всієї держави. Україна домовилась про поставки медичного обладнання і засобів захисту з Китаєм та Південною Кореєю. Сьогодні в районні лікарні Вінницької області надійде чергова партія медичних товарів. З вівторка два додаткових літака регулярно доставлятимуть засоби захисту та медичне обладнання. Рейси будуть здійснюватися до повного забезпечення всім необхідним наших лікарень і аптек.

Президент, Уряд, депутати, працівники органів державної влади на місцях, органів місцевого самоврядування, волонтери, всі роблять все можливе, щоб зберегти життя і здоров’я кожного українця.

В зоні ризику зараз працюють лікарі, комунальники, працівники державних органів. Я працюю у Верховній Раді і не «нию», бо хтось виявився хворим на короновірус. Депутати, які захворіли – ізольовані. Я ж під час пандемії на відпочинок «по закордонах» не їздила.

Сьогодні робота Верховної Ради є важливою. Адже необхідно проголосувати за зміни, які спрямовані на порятунок економіки, захист громадян і забезпечення країни необхідним для боротьби із коронавірусом», - говорить Ірина Борзова.

«Антикризовий пакет законів спрямований на захист підприємців та робітників, недопущення спекуляцій та неконтрольованого зростання цін, забезпечення населення і медиків необхідними протиепідемічними товарами», - уточнила народна депутатка.

Прийнятими змінами передбачено:

  • Вводяться додаткові – до 300% доплати медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації захворювання серед людей на коронавірусну хворобу COVID-19.
  • Передбачено захист робітників, які працюють на дому або дистанційно, а також робітників, які вимушено простоюють, скорочуються або працюють неповний робочий день через карантин.
  • Ліки і медичні товари, які необхідні під час епідемії, звільнять від зайвих податків та зборів.
  • Спрощення порядку отримання виплат та допомоги інвалідам і іншим вразливим категоріям. Не треба нікуди ходити, виплати буде подовжено автоматично. Наприклад, строк виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, яким вона була призначена раніше, продовжується без подання необхідних документів на період дії карантину.
  • Передбачено суворі покарання за необґрунтоване підвищення цін і спекуляцію на продажі та перепродажі протиепідемічних та соціально значущих товарів. Зокрема, при істотному підвищенні (у 1,2 рази) цін на товари, які є соціально значущими під час карантину передбачено штраф від 200 до 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від 250 до 300 неоподатковуваних мінімумів.
  • Знімаються бар’єри для виробництва дезінфікуючих засобів – скасовується акциз на спирт, який виробляється в Україні - виключно для виробництва дезінфекційних засобів. Також тимчасово дозволяється виробництво дезінфекційних засобів без їх державної реєстрації, якщо вони не містять небезпечних для людини речовин.
  • Захист ФОП-ів та інших підприємців, які змушені призупинити або взагалі закрити бізнес на час карантину: відтермінували введення РРО для малого бізнесу, підвищили ліміти для ФОП-ів - для першої групи до 1 млн, другої - до 5 млн, третьої – до 7 млн. Мораторій на перевірки бізнесу продовжується до 30 червня 2020 року.
  • Забороняється банкам і фінансовим установам підвищувати процентну ставку за кредитним договором протягом всього строку дії карантину. Це стосується всіх, хто взяв кредит ,в тому числі і споживчий.

«Зараз в Україні два фронти – війна на Сході та боротьба з коронавірусом. Ми повинні скоротити видатки державного бюджету по багатьох галузях. Але ні на гривню не будуть скорочені видатки на оборону та медицину. Справедливим є зменшення видатків на фінансування партій, зарплат держчиновникам і членам наглядових рад. Це заощадить сотні мільйонів гривень. Щодо зарплат, то відповідне рішення прийме Уряд, щодо фінансування партій – це на совісті кожної політсили. Але нагадаю, що «Слуга Народу» відмовилась від державного фінансування діяльності партії на 2020 рік, яке передбачено законом», - говорить народна депутатка та додає, що 30 березня прийнято зміни до держбюджету щодо безперервного забезпечення харчуванням військовослужбовців.

Також 30 березня Верховна Рада внесла зміни до Кримінального Кодексу, якими додано ст. 2012, що передбачає кримінальну за вивезення з України товарів протиепідемічного призначення.

«Тепер спекулянти, які хочуть заробити на пандемії, отримають кримінальну справу, судимість і штраф, який буде обчислюватися мільйонами гривень, в залежності від важкості злочину», - зазначає Ірина Борзова.

admin

30 березня, 2020