«Найстрашніша річ – це мавпа з атомною бомбою»: нардеп Олександр Бригинець у Вінниці розповів, чого чекати, якщо партія Зеленського отримає одноосібну більшість у Раді

Новини Вінниці / «Найстрашніша річ – це мавпа з атомною бомбою»: нардеп Олександр Бригинець у Вінниці розповів, чого чекати, якщо партія Зеленського отримає одноосібну більшість у Раді

Зміни в країні чи реванш? Реформи чи «совок»? Куди прямує Україна та її народ, який зробив свій вибір, голосуючи на президентських виборах, та готується зробити черговий – 21 квітня на дострокових виборах до парламенту? Ці та інші теми на Вінниччині обговорював із мешканцями Гайсина та Теплика народний депутат України Олександр Бригинець.

Зміни в країні чи реванш? Реформи чи «совок»? Куди прямує Україна та її народ, який зробив свій вибір, голосуючи на президентських виборах, та готується зробити черговий – 21 квітня на дострокових виборах до парламенту? Ці та інші теми на Вінниччині обговорював із мешканцями Гайсина та Теплика народний депутат України Олександр Бригинець.

Про спілкування з вінничанами у парламентарія – тільки позитивні враження. Каже, було дуже цікаво і слухати людей, і дискутувати з ними. А от щодо самої суспільно-політичної ситуації в країні, то нардеп налаштований не надто оптимістично. Вислів «Що не робиться – все на краще» аж ніяк не про політичні перспективи України. У цьому переконаний депутат. 

Олександр Бригинець прогнозує: достроковими виборами політичні перипетії в Україні цього року не закінчаться. Восени, скоріш за все, нас покличуть на ще одні – місцеві. Поки рейтинг нової «партії влади» тримається, вона не упустить шансу провести своїх людей на всі владні рівні. А рейтинг чинного президента та його політичної сили напряму залежить навіть не від настроїв виборців, а від того, буде між олігархами консенсус щодо Зеленського, чи ні.

«Сьогодні ми бачимо, що такого консенсусу між олігархами досягнуто. І триватиме він до місцевих виборів, які можуть відбутися вже восени, - каже Олександр Бригинець. – «Час гречки» для бабусь минув, почався «час гречки» для молоді. Але молодь гречку не бере, потрібно щось інше. Найкраще – це шоу, зірки… Але це – та сама гречка, тільки розрахована на іншу аудиторію».

Реванш проросійських сил, неприємні для українців новини з ПАРЄ, резонансні й безглузді рішення судів щодо декомунізації, повернення в Україну, а потім – й до влади людей, пов’язаних з злочинами режиму Януковича, було очікуваним одразу після президентських виборів. Але люди, каже пан Бригинець, хотіли змін – вони їх мають. І це – тільки початок:

«Я сказав би, що росіяни дали Зеленському «словничок» із певними словами і діями, які він повинен зробити перед тим, як із ним захочуть говорити. І він ці дії робить. Інколи роблять його уповноважені особи: вони говорять потрібні Росії речі, вони допускають певні речі в ПАРЄ. Повернення російської делегації в асамблею сталося відразу після зустрічі Зеленського із Меркель та Макроном. Знаючи таку небезпеку, Зеленський повинен був не просто показувати, що він вміє костюм одягати, а він повинен був говорити з ними про цю проблему. Схоже, він про це не говорив. Або говорив так, що це призвело до того, до чого призвело…».   

Основна причина охолодження стосунків України та Євросоюзу, на думку Олександра Бригинця, в тому, що український народ обрав президента, який не є послідовним євроінтегратором:

«Я думаю, що українці не усвідомлювали і ще не усвідомлюють, що відбувається. Коли тобі важко, ти хочеш будь-яких змін, бо здається, що все настільки погано, що всі зміни будуть на краще. Люди думали, що як прийде хтось новий, то жити стане легше. І я абсолютно переконаний, що для великої кількості людей стане легше… Якщо ви звернули увагу, то в прохідних місцях різних партійних списків дуже мало стало АТОвців. А тим, які є, рекомендують менше говорити про війну. Тобто це питання відходить на задній план. Не будуть говорити і про корупцію, бо тепер вона буде відповідальністю Зеленського, а йому це не потрібно».

На запитання «що буде, якщо створять однопартійну більшість, якої не було ніколи в історії України?» Олександр Бригинець відповідає:

«Це дасть величезні повноваження президенту. А ми знаємо, що найстрашніша річ – це мавпа з атомною бомбою. Ми отримаємо всевладну людину, яка не розбирається, не вміє чи не хоче або діє так навмисно. Для мене це страшно».

Отже, що у цій ситуації робити людям?

«Люди повинні зрозуміти – чого вони хочуть, а, поки що, для люди себе цього не усвідомили. Багато хто говорив, що ворог України в середині. В середині ми всі дуже різні, у кожного є свої погляди, але ми точно не вороги, тому що ми хочемо жити в одній країні. Серед нас є хороші люди, є погані, є такі, що багато працюють, є ті, що багато крадуть. Але ми самі в себе зможемо навести лад, якщо разом за це візьмемось: когось відразу посадимо, когось пізніше, хтось сам злякається. Але це тільки за умови, що буде українська незалежна держава. Якщо ми будемо існувати як фрагмент іншої держави, ми цього не зможемо зробити».  

Великі ризики бачить Олександр Бригинець і для євроінтеграційних процесів. Першу реакцію Європи на непослідовні дії та заяви українського президента та його команди ми вже побачили: Росія тріумфує від повернення до ПАРЄ, а путінські маріонетки серед європейських політичних сил все вище «піднімають голову».

«Для нас зараз небезпечна будь-яка, навіть найменша, поразка на шляху євроінтеграції. Ми мусимо зробити все від нас залежне, щоб в Європі Україна виглядала послідовною та цілеспрямованою, щоб не «викинути на смітник» усе те, чого команді Петра Порошенка неймовірними зусиллями вдалося досягти на міжнародній арені», - говорить О.Бригинець.