Найбільший макет ДАПу встановлено на Вінниччині (ФОТО)

Новини Вінниці / Найбільший макет ДАПу встановлено на Вінниччині (ФОТО)

У гайсинському музеї бойової слави учасників АТО встановлено повномасштабний макет Донецького аеропорту. Він є унікальним не тільки для Вінниччини, а й України в цілому. Зробив його керівник місцевого гуртка "Макетування та моделювання космічної техніки" районної станції юних техніків Ігор Поляруш.

У гайсинському музеї бойової слави учасників АТО встановлено повномасштабний макет Донецького аеропорту. Він є унікальним не тільки для Вінниччини, а й України в цілому. Зробив його керівник місцевого гуртка "Макетування та моделювання космічної техніки" районної станції юних техніків Ігор Поляруш.

Як пише gazeta.ua, у музеї близько тисячі предметів, пов'язаних з російсько-українською війною. Є зразки обмундирування та зброї, уламки снарядів, муляжі гранат, макети бойової техніки, прапори, особисті речі військових, фотографії, дитячі малюнки й листи. Усе це приносили учасники бойових дій.

«Це Донецький аеропорт. Ось новий і старий термінали, диспетчерська вежа, злітні смуги й "дорога життя", — пояснює старший спеціаліст з науково-дослідної роботи в музейній справі 33-річний Борис Лісовий, який перебував там у складі 79-ї окремої аеромобільної бригади з початку вересня до кінця жовтня 2014 року. - Настільки повномасштабного макета Донецького аеропорту більше ніде немає. Навіть у Центральному музеї Збройних сил України в Києві виготовлена лише четверта частина території. Картина дуже реалістична — кожна будівля чітко деталізована. Бачите, навіть сніг темний від пороху. Але будівлі терміналів на макеті не знищені повністю, як зараз. Їх залишено спеціально, аби відвідувачі могли цілісно уявити ті події».

За його словами, обороняли ДАП також гайсинчани Ігор Красножон і Олександр Печак, але пізніше.

«Кожна ротація в Донецькому аеропорту, то був подвиг. Відверто кажучи, всі, хто тоді вцілів, воювали за Україну і загиблих товаришів. А втратили ми багато бійців», - згадує «кіборг».

За його словами, на макеті можна побачити вирви від снарядів. Під час ротації в Донецькому аеропорту він їздив на бронетранспортері "Алабай" і додав його макет.

«Цей музей є унікальний за своїми експонатами, аналогів в Україні немає, — додає голова ГО «Спілка учасників бойових дій АТО Гайсина та Гайсинського району» Микола Данилюк.

Заклад створювався людьми, які пройшли війну і знають, що це таке… Микола Миколайович запевняє, що гайсинський музей наразі знають не тільки в Україні, а й за кордоном. Його відвідували делегації з США, Англії, Іспанії, Нідерландів, Фінляндії та Білорусі.

«Цікаво, що музей відвідали вже чотири групи білорусів, і жодна не залишала письмового відгуку. Усі бояться, хоча й захоплюються нашими воїнами й Україною», - зауважив М. Данилюк.

Зазначимо, що музей бойової слави учасників АТО відкрили 12 жовтня 2017 року. У грудні торік йому присвоїли звання "народного". Поряд із музеєм — Алея Слави на честь загиблих воїнів із Гайсинщини. А 22 серпня відкрили 18-ту меморіальну дошку — у пам'ять Юрія Фармагея, який загинув 5 квітня під час виконання бойового завдання.

У травні цього року Вінницька ОДА нагородила Гайсинський музей АТО дипломом за отримання гран-прі в IV обласному фестивалі-конкурсі музейних міні-експозицій «Їх іменами славиться наш край».

Олеся Рудницька

1 вересня, 2019