Найбільші туроператори України змінюють умови скасування турів: гроші не повернуть

Новини Вінниці / Найбільші туроператори України змінюють умови скасування турів: гроші не повернуть

Усі вінничани, які придбали путівку, що припала на час на карантин, не вдасться скасувати тур і повернути гроші. У кращому випадку - подорож перенесуть на майбутнє, але з доплатою.

Усмі вінничанам, які придбали туристичну путівку, що припала на час на карантину, не вдасться скасувати замовлення туру і повернути гроші. У кращому випадку - подорож перенесуть "на майбутнє", але з доплатою.

Згідно забороні Кабміну залишати Україну, скасовані всі тури, які припадають на час карантину (з 17.03.2020 по 23.04.2020). Найбільші туроператори країни, що також представлені у Вінниці: Join UP!, PEGAS Touristik, Coral Travel і TEZ TOUR повідомляють, що карантин визнано форс-мажором, під час якого вони мають право не повертати гроші за тури. Тобто, туроператори змінили правила скасування турів і виплати компенсацій за анульовані тури. З минулого тижня вони фактично не повертають гроші бажаючим відмовитися від раніше куплених путівок на найближчі місяці.

В якості альтернативи, яка дозволить не втратити витрачені кошти, пропонують перебронювання туру. Сплачені гроші за скасований тур компанії обіцяють зарахувати для придбання будь-якої іншої подорожі від цього ж туроператора.

Але туристам, які бажають повернути гроші за подорожі, що повинні відбутися після 23 квітня, цього також не вдасться зробити. Один з турагентів на умовах анонімності розповів LIGA.net, що клієнти масово хочуть скасувати тури, які припадають на травень-липень. Але компанії нікому не повертають гроші, а вмовляють туристів перенести на більш пізні дати.

Наприклад, Coral Travel звернулася з проханням до туристів, які замовили і оплатили тур, не наполягати на ануляції подорожі з поверненням сплачених коштів:

"Форс-мажор не поширюється на дати за межами офіційного карантину, але туркомпанії скористалися нюансом розрахунку штрафних санкцій. Туроператори змінили правила розрахунку суми грошей при скасуванні туру з ініціативи туриста. Компанії можуть не повернути туристу суму, рівну фактично понесених витрат (ФПВ)".

Також турагент розповів, що сума ФПВ може становити до 100% вартості туру незалежно від дати майбутньої поїздки. Тобто гроші можуть не повернути взагалі.

"Coral Travel, відповідно до Закону про туризм, завжди заздалегідь розраховується в повному обсязі з усіма постачальниками турпродукту", - йдеться в повідомленні компанії.

Турагент пояснює, що головна незручність для клієнтів в тому, що розрахунок розміру ФПВ здійснюється в індивідуальному порядку після ануляції туру. Турист, скасовуючи подорож, не знає розмір можливої ​​компенсації від туроператора.

Як було раніше. При відмові від поїздки клієнтам поверталася повна або часткова вартість путівки в залежності від того, скільки часу залишилося до дати поїздки. Наприклад, Coral Travel за відмову за 30 днів до дня вильоту повертав суму з мінімальним штрафом 30 євро, від 15 до 29 днів - штраф 10%, від 8 до 14 днів - 20%, від 5 до 7 днів - 40%, від 2 до 4 днів - 80%.

Більшість туроператорів пропонують переносити поїздки на більш пізній період - до 31 жовтня 2020 року. Однак в компанії PEGAS Touristik пропонують своїм клієнтам перенести терміни подорожей на інші дати в термін до 31.12.2021 року.

Державне агентство розвитку туризму підтримало туроператорів.

"У зв'язку з глобальним поширенням коронавірусної інфекції Державне агентство розвитку туризму рекомендує громадянам України звернутися до туроператорів з проханням перебронювати поїздки, заплановані на період дії карантину", - йдеться в листі, який агентство розіслало туристичним компаніям.

Окремо агентство рекомендує зупинити продаж нових турів з датою початку подорожі раніше ніж 23 квітня 2020. І попереджає, що термін заборони можуть продовжити відповідно до епідеміологічної ситуації в світі.