Начальника колонії на Вінниччині підозрюють у нанесенні багатомільйонних збитків державі

Новини Вінниці / Начальника колонії на Вінниччині підозрюють у нанесенні багатомільйонних збитків державі

Якщо б колонія здавала в оренду землю, то платня йшла б до держбюджету. Конкретним посадовцям жодного зиску. Керівник пенітенціарного закладу використовував «схему», яка допомогла змінити цей порядок. Гроші виводились на приватний рахунок. Загальні збитки бюджету оцінюють у 13 млн гривень.

Як повідомляє пресслужба Вінницької обласної прокуратури, повідомлено про підозру начальнику однієї з установ виконання покарань Вінницької області у перевищенні службових повноважень, що завдало істотної шкоди охоронюваним законом державним інтересам, які спричинили тяжкі наслідки (ч. 3 ст. 365 КК України).

Слідством установлено, що начальник установи виконання покарань, будучи наділеним організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями, грубо порушуючи вимоги Цивільного та Господарського кодексів України, усвідомлюючи настання негативних наслідків для очолюваної ним установи, умисно вчинив дії, які явно виходять за межі наданих йому повноважень. 

Посадовець, не маючи законних підстав, уклав з приватним підприємством договори про спільний обробіток земель державної форми власності, завуалювавши таким чином їх протиправну передачу в оренду, в результаті чого спричинив держустанові шкоду на суму 13,5 млн грн.

У пресслужбі ДБР уточнюють, що мова йде керівника «Крижопільського виправного центру №113».

У січні 2021 року посадовець уклав три неправомірні договори із фермерським господарством щодо спільної обробки понад 200 га землі, що перебуває у власності державної установи. Договори надавали право фермерському господарству протягом 10 років вирощувати на землях виправного центру сільськогосподарську продукцію та продавати її на власний розсуд.

Такі угоди суперечать чинному законодавству, оскільки вирощена сільськогосподарська продукція мала б йти на потреби установи. До того ж розслідування встановило, що установа мала технічні і фінансові можливості обробляти землю самостійно.

За перший рік «співпраці» установа отримала лише 861 тис. грн. Експертиза встановила, що сума недоотриманого прибутку державою становить 13,5 млн грн.

Наразі в кримінальному провадженні проводяться слідчі дії для встановлення всіх обставин вчинення злочинів. 

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 10 років.

Наявність подібних протиправних схем перевіряється у рамках кримінального провадження й в інших установах.