Начальник управління у справах національностей та релігій Вінницької ОДА Ігор Салецький: «Близько 70 парафій області провели загальні збори релігійних громад і прийняли рішення про перехід»

Новини Вінниці / Начальник управління у справах національностей та релігій Вінницької ОДА Ігор Салецький: «Близько 70 парафій області провели загальні збори релігійних громад і прийняли рішення про перехід»

Процес переходу громад в помісну церкву на Вінниччині відбувається набагато стрімкіше, ніж в інших регіонах. Тому не дивно, що періодично збори прихожан супроводжувалися конфліктами з місцевим батюшкою і приїжджими «агітаторами». За словами начальника управління у справах національностей та релігій Вінницької ОДА Ігоря Салецького, силові інциденти – в минулому. Сторони змогли домовитися про добровільний характер процесів у парафіях, і поки церковне «перемир'я» ніхто не порушує.

Процес переходу громад в помісну церкву на Вінниччині відбувається набагато стрімкіше, ніж в інших регіонах. Тому не дивно, що періодично збори прихожан супроводжувалися конфліктами з місцевим батюшкою і приїжджими «агітаторами». За словами начальника управління у справах національностей та релігій Вінницької ОДА Ігоря Салецького, силові інциденти – в минулому. Сторони змогли домовитися про добровільний характер процесів у парафіях, і поки церковне «перемир'я» ніхто не порушує.

«По всім релігійним громадам нам приносять два пакети документів. Один - про перехід в ПЦУ, другий - про те, що прихід залишається в УПЦ МП»

- Ігорю Олександровичу, після зміни законодавства співробітники управління стали виконувати функції держреєстраторів. Як часто релігійні громади звертаються за переоформленням і які стандартні помилки допускають?

 - Почну з того, що тільки 31 січня вступив в силу закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо підпорядкованості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи». Цим документом внесені зміни в закон «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» в частині того, що облдержадміністраціям надані повноваження здійснювати держреєстрацію юридичних осіб релігійних організацій.

 У свою чергу, ОДА своїм розпорядженням уповноважила управління у справах національностей та релігій здійснювати як реєстрацію статутів релігійних організацій, так і держреєстрацію юросіб релігійних громад базового рівня. На сьогоднішній день національне законодавство про свободу совісті визначає перелік релігійних організацій. До нього входять: релігійні громади, релігійні управління і центри, монастирі, братства, місії, сестринства та духовні навчальні заклади. У зв'язку з цим уточню, що структури ОДА можуть реєструвати тільки громади. Вони і є релігійними організаціями базового рівня.

 На сьогоднішній день спільними зусиллями Вінницької ОДА, Вінницької міськради, департаменту фінансів, ГУ юстиції в області, ГУ Держказначейскої служби і вінницькою філією ДП «Національні інформаційні системи», управління у справах національностей та релігій приєднано до реєстру юросіб. З 15 січня наше управління здійснює реєстраційні дії по внесенню релігійних організацій.

 Якщо ми говоримо про реєстрацію новоствореної релігійної організації, то необхідно подати мінімальний пакет документів. Представники релігійних громад, звертаючись в тервідділення «Замостя» ЦНАП «Прозорий офіс», зустрічаються з нашими співробітниками і передають їм цей пакет. Управління обробляє документи, реєструє статут, після чого передає його знову ж в «Прозорий офіс», де і вносяться зміни до держреєстру.

 До 15 січня ці послуги ми надавали через центральне відділення, що знаходиться на 1-му поверсі міськради. В самому управлінні, розташованому в «Книжці», ми не контактуємо з представниками громад. Всі документи вони здають виключно в ЦНАП, розташований по вулиці Замостянській.

- Скільки громад вже пройшли перереєстрацію?

- Зареєстрована релігійна громада Спасо-Преображенського кафедрального собору Вінницької єпархії ПЦУ, а також внесені зміни в держреєстр юридичних осіб щодо приходу села Вахнівка Липовецького району.

- Іноді в одному селі проходять двоє зборів, де приймають протилежні рішення. Одні віруючі голосують за те, щоб залишитися в УПЦ МП (РПЦУ), а інші - про перехід в ПЦУ. Яке з них може братися до уваги?

- Такі - від двох зацікавлених сторін - пакети документів в управлінні вже є. При цьому, по всіх населених пунктах, назви які вказані на банері офіційного сайту Вінницької ОДА. У кожному разі на загальних зборах приймалося рішення про зміну підпорядкованості.

На сьогоднішній день (22 лютого, прим. авт.) на банері наведено назви 34 релігійних організацій, які прийняли рішення на зборах і повідомили про це облдержадміністрацію. Національне законодавство визнає право релігійної організації переходити в будь-яку з діючих церков.

«Якщо говорити про букву закону в цьому випадку, то для того, щоб рішення зборів мало силу, досить було 2/3 голосів від присутніх»

- У Московському патріархаті заявляють, що тільки під їх кураторством відбуваються законні збори, інші - не легітимні. Яка Ваша точка зору?

- Рішення про зміну підпорядкування приймається виключно на загальних зборах православної громади не менше ніж двома третинами від кількості членів громади. Якщо менша кількість прийняла рішення, воно не може бути визнано дійсним. Проведення таких зборів можуть ініціювати члени релігійної громади.

 Як приклад, наведу випадок по селу Пеньківка Літинського району. Ініціативна група виступила за те, щоб змінити підпорядкування. Ці люди обійшли всі 775 жителів населеного пункту віком від 18 років. Тих, хто має там будинок, використовує його як дачу, і не проживає постійно в селі, не опитували.

 Так ось, з 775 односельчан 600 поставили підписи як за створення помісної церкви, так і за зміну підпорядкування - за перехід від юрисдикції УПЦ МП в ПЦУ. Після цього активісти оголосили про проведення загальних зборів релігійної громади. На них прийшли близько 400 осіб. Всі вони проголосували за зміну підпорядкованості. Якщо говорити про букву закону у цьому випадку, то для того, щоб рішення зборів мало силу, досить було 2/3 голосів від присутніх 400 осіб.

 До нас в управління передали документи, в тому числі протокол загальних зборів з винесенням питань про надання статусу загальних зборів, обрання голови і секретаря зборів, лічильної комісії, обговорення питання створення ПЦУ, зміни підпорядкування своєї релігійної громади, виборів членів парафіяльних зборів і парафіяльної ради, а також звернення до органів держвлади для опублікування рішення на офіційному сайті ОДА. У Пеньківці все це зробили...

 Через кілька днів також надійшло звернення від частини цієї ж релігійної громади, де рішення ухвалювалося не на загальних, а на парафіяльних зборах, у яких брали участь 24 громадянина. Вони заявили про свою незгоду з рішенням загальних зборів та мають бажання залишитися в лоні УПЦ МП. Наше управління взяло до розгляду як один, так і другий пакет документів, і будемо їх враховувати при реєстрації громади.

- Щотижня, про проведення зборів і прийняття рішень щодо переходу з УПЦ МП (РПЦУ) в ПЦУ заявляють в декількох громадах. Хто веде статистику переходів?

- Ми моніторимо ситуацію, яка відбувається у Вінницькій області, контактуємо з головами РДА, які повідомляють про проведення зборів релігійних громад, фіксуємо ці факти, але крапку ставимо тоді, коли в управління звертаються з пакетом документів, щоб опублікувати рішення загальних зборів на сайті ОДА.

 На сьогоднішній день, за нашими даними, близько 70 парафій Вінницької області провели загальні збори релігійних громад і прийняли рішення про перехід. Звернулися в управління, як я вже говорив, 34 приходи.

- А в скількох громадах прийняли рішення про вірність Московському патріархату?

- У кожному населеному пункті з цих 70-і були проведені і альтернативні збори, і до нас приходять другі комплекти документів.

- Позови митрополита ПЦУ Симеона проти Московського патріархату мали на меті зовсім не відновлення на посаді ієрарха УПЦ МП. Було виграно час для реєстрації громади Спасо-Преображенського собору Вінниці?

- Наскільки мені відомо, позов до Вінницького міськсуду було подано з тієї причини, що митрополит Симеон не був згоден з формулюванням рішення Священного синоду УПЦ (МП) з приводу його заборони «через відхід в розкол». Він вважає, що правильним було б вказати - що в зв'язку з переходом в Православну церкву України.

 Спасо-Преображенський кафедральний собор - це комплекс церковних споруд, що є пам'яткою архітектури і містобудування національного значення. Він знаходиться у власності держави, в особі ОДА, і в 2013 році був переданий релігійній громаді собору в безкоштовне користування.

 На прохання громади ми будемо вносити зміни в розпорядження голови ОДА щодо передачі в безоплатне користування комплексу споруд собору саме громаді ПЦУ.

- Кому зараз де-юре належить єпархіальне управління і його майно?

 - Ми маємо інформацію про культові споруди.  Єпархіальне управління - адміністративне приміщення Вінницької єпархії, хоча там і знаходиться кімната, облаштована під храм. Облік некультового майна ми не ведемо і в чиїй власності знаходиться, не знаємо.

«Представники влади не мають права організовувати збори, агітувати за прийняття того чи іншого рішення, але вони зобов'язані бути присутніми там, щоб володіти ситуацією»

- На ресурсах Московського патріархату ведеться досить агресивна пропаганда стосовно того, що тільки одна православна церква «канонічна», а інша - «це розкольники». Чи не відчувається тиск священиків МП на органи влади?

- Представники громад УПЦ МП, включаючи священиків, які були не згодні зі зміною підпорядкованості релігійних громад, ставили питання про те, що таке рішення приймалося на загальних зборах територіальної (а не релігійної) громади.

 Насправді, як члени ради церков при ОДА, так і представники органів місцевого самоврядування, поінформовані про те, що це не так. І рішення приймаються виключно на загальних зборах релігійних громад. Члени ради церков, які не належать до українського православ'я, рекомендували своїм віруючим не брати участь у зборах православних громад.

 Коли ми чуємо на адресу облдержадміністрації та інших органів влади звинувачення в тому, що збори організовують і проводять представники органів місцевого самоврядування, то в дійсності це не так. Стаття 29 закону «Про свободу совісті» говорить про те, що контроль за дотриманням законодавства України про свободу совісті та релігійної організації - а не контроль за діяльністю цієї організації - покладено, в тому числі і на органи місцевого самоврядування, і на органи державної виконавчої влади, і на органи прокуратури.

 Таким чином, представники влади не мають права організовувати збори, агітувати за прийняття того чи іншого рішення, але вони зобов'язані бути присутніми там, щоб володіти ситуацією. Вони мають знати, які рішення і як приймалися, з порушеннями або без пройшло голосування.

 Сторона, яка не згодна зі зміною підпорядкованості, наполягає на тому, що рішення приймалося територіальною (а не релігійною) громадою, а проводять захід представники органів місцевого самоврядування. Насправді це не так.

 На деяких інтернет-ресурсах починають маніпулювати поняттями, про які я щойно розповів. Мабуть, якщо говорити про тиск, я можу згадати тільки серію публікацій. При цьому ми підтримуємо абсолютно нормальний діалог з представниками всіх православних конфесій на території Вінницької області. Вони звертаються зі своїми проблемами, а ми, в рамках законодавства, допомагаємо. Якщо не можемо допомогти, то роз'яснюємо, як потрібно вирішити питання.

- З архієпископом Варсонофієм познайомилися?

- Так. Була його зустріч з головою ОДА Валерієм Коровієм, на якій я був присутній. Обговорювали ми стан дотримання законодавства України про свободу совісті, інші питання, які є загальними для органів влади і Церкви.

- Чи є у представників влади важелі, які дозволили б виключити силове протистояння, залучення окремими єпархіями на свою сторону молодих чоловіків спортивної статури?

- Спочатку конфлікти в парафіях, які першими організовували загальні збори, були спровоковані, в тому числі підвезенням людей. Тому і збори зривали. Начальник ГУНП в області Юрій Педос двічі ініціював проведення робочих нарад за участю представників усіх православних спільнот, що існують в регіоні, де серед іншого обговорювалося питання вільного волевиявлення громадян. Мова йшла про те, що ніхто - ні органи влади, ні приїжджі - не повинні втручатися у «внутрішні справи» місцевої релігійної громади.

 Рухи з підвозом людей припинилися. Ми їх не фіксуємо останнім часом. Сподіваюся, що і далі зібрання відбуватимуться без таких порушень.

- Ще 5-6 років тому у Вінниці періодично виявлялися деякі релігійні організації тоталітарного штабу, потрапляючи куди, люди опинялися в положенні рабів. З огляду на те, що з об'єктивних обставин життя людей не стало кращим, можна очікувати, що такі організації можуть знову з'явитися?

- Ми не спостерігаємо на території регіону діяльність новітніх релігійних рухів і течій неоорієнталістського (східного) напряму. Можливо, свідомість людей змінилася. Може бути, люди все ж стали більше звертатися до православної віри.

 Не приїжджають й іноземні місіонери, крім, звичайно, священиків римсько-католицької і протестантської церков.

- У минулому році силовики розслідували кримінальну справу щодо отримання хабара, де фігурували тодішній заступник прокурора А. Попеско і ряд посередників. Так ось, тоді з'ясувалося, що посередники пов'язані якоюсь однієї релігійної громадою. Наявність такої організації дозволяє розраховувати на якісь преференції при розмитненні імпорту?

- Мені нічого не відомо про цю організацію. Можу тільки сказати, що протестантські релігійні організації, зареєстровані в Мінсоцполітики, займаються благодійністю. Коли приходять гуманітарні вантажі, то питання з розмитненням вирішуються спеціальної міністерською комісією. І дуже часто позитивно. Тому припускаю, що такі організації можуть створюватися для спрощення ввезення імпортних товарів.

- Який храм особисто Ви відвідуєте?

- Розташований у Вінниці поруч з будинком...

- Як проводите вільний час?

- Зі своєю сім'єю - дружиною, трьома дітьми і внучкою. Як правило, відпочиваємо в гостях у наших з дружиною батьків, які проживають в сільській місцевості. Іншими словами, у вихідні допомагаємо піднімати сільське господарство.

За матеріалами "Реал"

admin

1 березня, 2019