Начальник Генштабу Білорусі хоче відставки через війну з Україною? У Мінську все заперечують

Новини Вінниці / Начальник Генштабу Білорусі хоче відставки через війну з Україною? У Мінську все заперечують

Попри офіціальне визнання Мінськом факту своєї безпосередньої участі у російсько-українській війні, білоруські військові перебувають в Україні, з її території ракетами трощать українські міста. Український військовий журналіст Андрій Цаплієнко сьогодні, 6 березня, повідомив, що начальник Генерального штабу – перший заступник міністра оборони Республіки Білорусь Віктор Гулевич написав рапорт про відставку.

Генерал-майор нібито не захотів воювати з Україною й відправляти туди свої війська на підмогу російським окупантам. Про це повідомив журналіст написав у своєму Telegram-каналі, де також опублікував відповідний документ.

Воєнкор наголосив, що ті, хто надіслав йому знімок заяви за підписом білоруського генерал-майора ще від 4 березня, стверджують, що вона справжня.

Судячи з документа, 52-річний Гулевич подав у відставку у зв'язку з неможливістю виконання завдання керівництва щодо формувань ударних груп.

«Проведення роз'яснювальних робіт із командирами військових частин не дало результату. Маю сміливість припустити, що проведення заміни командирів цих військових частин, які не змогли організувати формування груп на місцях, не дасть потрібних результатів. Зважаючи на вищевказане, прошу вашого рішення щодо прийняття моєї відставки», – йдеться у ньому.

«Начальник Генштабу Білорусі подав у відставку. Воювати з Україною не хоче. Але, вважаю, треба було думати раніше, перед тим, як планували війну, а не після того, як її разом з Путіним розпочали», – прокоментував Цаплієнко.

Між тим, Міністерство оборони Білорусі спростувало інформацію про відставку начальника Генштабу генерал-майора Віктора Гулевича. Адже це може остаточно підірвали авторитет влади.

«Начальник Генерального штабу Збройних Сил Республіки Білорусь генерал-майор Гулевич В.В. не може просити відставки у Міністра оборони Білорусі, оскільки у відставку може направити лише той, хто призначив – Головнокомандувач Збройних Сил Республіки Білорусь», - йдеться у повідомленні.

Тобто, факт те, що генерал поки що не у відставці.

Відомство уточнило, що військові частини у Білорусі «укомплектовані повністю та виконують завдання виключно на своїй території». У Мінську продовжують спростовувати також участь своїх військових у бойових діях на території України попри численні докази.

Зазначимо, Віктор Володимирович Гулевич – білоруський воєначальник. Закінчив Московське вище військове командне училище, кандидат військових наук, заслужений спеціаліст збройних сил Республіки Білорусь. Починав свою службу командиром мотострілецького взводу в Західній групі військ у Німеччині, потім проходив її в збройних силах Росії у Закавказькому військовому окрузі. Начальником Генштабу Білорусі генерал-майор Гулевич став із 11 березня 2021 року.

Олег Верлан

6 березня, 2022