На знак солідарності: Борис Джонсон хоче відвідати Київ

Новини Вінниці / На знак солідарності: Борис Джонсон хоче відвідати Київ

Якщо президент США Джо Байден під час перебування в Європі обмежиться візитом до Польщі, а ще до «вояжу» у Вашингтоні заперечували можливість відвідування України, то прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон розглядає можливість термінової поїздки до Києва. Таким чином, він хоче продемонструвати підтримку у боротьбі України проти вторгнення Росії.

Як пише Daily Mail, прем'єр попросив чиновників вивчити практичність та цінність поїздки в українську столицю для переговорів із президентом Володимиром Зеленським. Проте представники служби безпеки застерігають його від такої перспективи, оскільки внаслідок російського обстрілу гинуть мирні жителі, а деякі райони міста охоплені полум'ям.

Незважаючи на застереження, Джонсон хоче поїхати, якщо це можна зробити.

«Якщо відкинути міркування безпеки, які є дуже суттєвими, питання в тому, чи є щось додаткове, чого можна досягти, відвідавши країну особисто, або це буде просто демонстрація солідарності, і чи є це достатньою метою саме по собі», – зазначило джерело видання.

Зазначимо, британський політик заявив, що Путін почав війну з Україною через страх перед її прагненням до свободи та демократії. Адже в Україні є вільна преса, ринки й демократичні вибори. 

«Він боявся прикладу України та чим це обернеться для нього, бо у путінській Росії вас можуть посадити на 50 років тільки за те, що ви назвали вторгнення вторгненням. Він боявся, що у Москві відбудеться кольорова революція», – пояснив політик.

Прем'єр-міністр також відмовився від нормалізації відносин із Путіним навіть після закінчення війни. На його думку, якщо Путін переможе у війні з Україною – це означатиме кінець свободи в Україні, Грузії, Молдові та буде початком нової ери у всій Східній Європі.

«Усе ще є уряди, навіть на Заході, які говорять, що готові домовлятися з тиранами. Я вважаю, вони фундаментально помиляються. Намагатися нормалізувати відносини з Путіним після цього, як ми це зробили у 2014 році, означатиме повторити ту саму помилку. От чому Путін має програти», – підкреслив Борис Джонсон. 

Також він запевнив, що лобіюватиме українські інтереси на засіданнях Північноатлантичного альянсу та «Великої Сімки».

Нагадаємо, до початку російсько-української війни, саме Лондон допомагав зброєю, а також висував ідею створення союзу Великої Британії, Польщі та України.

Олег Верлан

21 березня, 2022