На випадок захоплення Києва у ФСБ було два маріонеткових уряди - Washington Post

Новини Вінниці / На випадок захоплення Києва у ФСБ було два маріонеткових уряди - Washington Post

Напередодні повномасштабного вторгнення в Україну ФСБ РФ підготувала два маріонеткові уряди на випадок захоплення Києва, а їх співробітники почали орендувати житло.

Про це повідомляє The Washington Post.

За інформацією видання, ФСБ тісно співпрацювала з колаборантами, серед яких провідну роль грали колишній президент-втікач Віктор Янукович і підозрюваний у держзраді нардеп Віктор Медведчук.

Медведчука видання називає «олігархом, який став одним з лідерів головної проросійської партії України після встановлення тісних відносин» з російським диктатором Володимиром Путіним. 

За інформацією видання, Янукович очолював групу, яка зібралася в Білорусі на початку березня, щоб, можливо, спробувати повернути собі владу в Києві. Друга група, до якої увійшли колишні члени Партії регіонів, зібралася на тимчасово окупованих територіях півдня України.

Але план захоплення «за три дні» зазнав повного фіаско…

До 24 лютого співробітники ФСБ були настільки впевнені, що захоплять владу в Києві, що останні дні перед війною витратили на облаштування житла в столиці.

Як пише The Washington Post, співробітники ФСБ запитували у своїх колег подробиці стосовно квартир в Києві. Окупантів цікавили конспіративні квартири, бази для операцій і просто житлові приміщення. І залишити ключі від своїх будинків для оперативників з Росії, які мали прибути. 

Представники західних і українських спецслужб заявили, що напередодні великої війни управління ФСБ, що спеціалізується на Україні, значно розширилося — чисельність відділу збільшилася до 160 офіцерів, коли у 2019 році там працювало всього 30 осіб. 

Команди ФСБ були закріплені за регіонами України та мережами сплячих агентів всередині країни. 

Олег Верлан

19 серпня, 2022